S naglaskom na fotografije

Njemačka Leica predstavila svoj prvi pametni telefon, ali zasad ga je u Europi nemoguće nabaviti

P. N.

Foto: Leica

Foto: Leica

Leitz Phone 1 za one koji cijene hardverski dizajn Leice i sustav koji sadrži "uglavnom jednobojno" korisničko sučelje koje je posebno prilagođeno objektivu za snimanje visokokvalitetnih crno-bijelih fotografijaJapanski telekomunikacijski gigant Softbank službeno je najavio distribuciju Leitz Phone 1, prvog pametnog telefona u potpunosti proizvedenog od strane njemačke tvrtke Leica. Leica je drugo ime za kameru, osnovana je davne 1869. godine u njemačkom Wetzlaru gdje im je i danas sjedište, i otad utvrđivala svoje ime kao sinonim za kvalitetne leće, kamere, fotoaparate i mikroskope, pa i optičke nišane za oružje.


U ovaj sektor Leica ulazi beskompromisno, njihov prvi mobitel je hardverski vrlo snažna mašina, ozbiljan mobitel koji, dakako, drži naglasak na mogućnost okidanja vrhunskih fotografija.


Ime Leitz Phone 1 dolazi kao posveta osnivaču Leice Ernstu Leitzu.
Lansiranje je uslijedilo ubrzo nakon što je Leica objavila najnoviju suradnju za Sharp Aquos R6. Da, i Sharp već odavno proizvodi mobilne telefone, ali uglavnom za domaće tržište. Izvan Japana Sharpovi telefoni su rijetkost. Stručnjaci već nazivaju Leitz Phone 1 “preimenovanim” Aquosom R6 s obzirom da su vrlo sličnog elegantnog crnog dizajna i karakteristika. Zanimljiva je činjenica da se i njemačka Leica svoj prvi mobitel odlučila ponuditi samo japanskom tržištu, a ne europskom na koje Aquos 6 dolazi tek krajem ove godine.


Leitz Phone 1 dolazi s 6,6-inčnim IGZO OLED zaslonom rezolucije 2.730 x 1.260 piksela i prilagodljivim prikazom brzine osvježavanja 240Hz. Veliki je naglasak na stražnjoj strani gdje se nalazi masivni 1-inčni senzor od 20 megapiksela za glavnu kameru s otvorom blende f/1.9, ekvivalent žarišnoj duljini od 19 mm, dok selfie kamera ima 12,6 MP.


Telefon pokreće Snapdragon 888 s 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu koji je proširiv putem microSD-a. Prednja strana softvera pokrivena je Androidom 11 s vlastitim prilagođenim sučeljem Leice na vrhu. Tu su IP68 rejting i baterija od 5000 mAh, kao i 3D ultrazvučni senzor otiska prsta koji može istodobno očitati do dva otiska prsta za dodatnu sigurnost.


Aquos R6 ima isti sustav kamera s oznakom Leica – iako se na Leitz Phone 1 on čini puno većim – a druge specifikacije poput 120 GHz Pro IGZO OLED zaslona se također poklapaju. S druge strane, Aquos R6 ne dolazi s poklopcem leće i odgovarajućim kućištem.


Softbank također prodaje Aquos R6 uz Leitz Phone 1 i ne pokušava sakriti sličnosti dva telefona. Umjesto toga, pozicionira R6 kao model za nekoga tko želi samo Leica kameru, a Leitz Phone 1 za one koji cijene hardverski dizajn Leice i sustav koji sadrži “uglavnom jednobojno” korisničko sučelje koje je posebno prilagođeno objektivu za snimanje visokokvalitetnih crno-bijelih fotografija.


Od sada je Letiz Phone 1 ekskluzivan za Japan i prodaje se po cijeni od približno 1.700 USD. Predbilježbe započinju 18. lipnja, ali telefon će biti dostupan tek krajem srpnja. Trenutno još nema informacija u vezi distribucije telefona na drugim tržištima.