Kinezi kupuju na sve strane

Tencent za 1,26 milijarde dolara kupuje britansku tvrtku za razvoj videoigara

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tencent je već otprije imao 8,75 posto udjela u Sumou, koji je razvio planetarno popularne video igre poput Team Sonic Racing, LittleBigPlanet 3, Hitman 2, Sackboy: A Big Adventure, Crackdown 3, Snake Pass, Hood: Outlaws & LegendsNajveća kompanija u svijetu videoigara, kineski Tencent navodno je početkom tjedna za 1,26 milijardi dolara dogovorila kupovinu britanske tvrtke za razvoj videoigrica Sumo Group, prenosi Business Insider.


Obje tvrtke su potvrdile kako je Sumo prihvatio ponudu Tencenta od 7,03 dolara po dionici, a nakon objave dogovorenog posla dionice britanskog studija za razvoj videoigara su u ponedjeljak skočile su za 42 posto što je rekordna razina za Sumo.


“Tri osnivača Sumoa, Paul Porter, Darren Mills i ja strastveni smo u onome što radimo i u potpunosti smo predani nastavku nadopunjavanju u našim ulogama. Priliku za rad s Tencentom jednostavno nismo mogli propustiti” potvrdio je za Business Insider izvršni predsjednik Carl Cavers.
Tencent je već otprije imao 8,75 posto udjela u Sumoa, koji je razvio planetarno popularne video igre poput Team Sonic Racing, LittleBigPlanet 3, Hitman 2, Sackboy: A Big Adventure, Crackdown 3, Snake Pass, Hood: Outlaws & Legends.


Kineski tehnološki konglomerat ima svoj udio i u nekoliko drugih gaming kompanija poput finskog proizvođača mobilnih igara Supercell, Riot Gamesa i Ubisofta, a također drži 40% udjela u Epic Gamesu, tvrtki koja stoji iza Fortnitea.


Tencent je kupio i manje udjele u drugim tvrtkama, uključujući francuskog programera indie igara Dontnod Entertainment, švedskog izdavača strateških igara Paradox Interactive i češki Bohemia Interactive.


Tvrtka je priopćila da planira ove godine veći dio dodatne zarade uložiti u usluge u oblaku, igre i video sadržaje kako bi se obranila od konkurencije poput ByteDance Ltd.


“Tencent je povećao tempo svojih ulaganja i akvizicija tijekom protekle godine, jer nastoji ojačati svoju poziciju i pokrenuti nova područja za rast tvrtke”-  naglasio je Daniel Ahmad, analitičar u tvrtki Niko Partners.


Dogovor Tencent-Sumo prati prodaju jednog od najstarijih britanskih studija za igre, Codemasters, kojeg je Electronic Arts u veljači kupio za 1,2 milijarde dolara, nadmašivši konkurentsku ponudu Take-Two Interactive Softwarea, Ipak, posao dolazi usred negodovanja britanske parlamentarne oporbe koji pozivaju vladu da preispita svoj „open-door“ pristup stranim preuzimateljima s obzirom da su neke od najvećih britanskih tehnoloških tvrtki sada su u vlasništvu konglomerata sa sjedištem u Kini ili Japanu.


Istovremeno, Sumo je definitivno priča o uspjehu. Tvrtka dolazi iz Sheffielda, grada na sjeveru Engleske, koji je nosio nadimak “Steel City” u vrijeme kada je Velika Britanija bila zaslužna za gotovo polovicu svjetske opskrbe čelikom, no vremena su se drastično promijenila. Sada Kina drži polovicu tržišta metala, dok je udio Britanije zanemariv.