Povijesni uspjeh

Kina prva zemlja poslije Amerikanaca koja je uspješno spustila rover na površinu Marsa

T.I.

Iako su Amerikanci i dalje neprikosnoveni u tom području, kineska ambicija u svemiru sad izgleda veća negoli ruska. Kinezi šalju uspješno rovere na Mjesec, grade vlastitu svemirsku postaju, a jučerašnje slijetanje na Mars pokazuje da su tehnološki sposobni uspješno riješiti i najizazovnije zadatkeKina je uspješno spustila svemirsku letjelicu na Mars, objavili su rano u subotu državni mediji, postavši druga nacija na svijetu kojoj je tako nešto pošlo za rukom, nakon Amerikanaca. Letjelica je nosila rover sa šest kotača pod imenom Zhurong ciljavši za slijetanje područje Utopia Planitia, ogroman teren na sjevernoj polutki planeta.


Za spuštanje vozilo je koristilo kombinaciju zaštitne kapsule, padobrana i raketne platforme. Uspješno i meko prizemljenje izvanredno je postignuće s obzirom na tešku prirodu zadatka. Naime, u posljednjih 50-ak godina spuštanja letjelica na Mars rijetko su bila uspješna, posebno se to odnosi na niz bezuspješnih ruskih pokušaja, koji su zapravo samo jednom uspjeli spustiti sondu pod nazivom Mars 3 početkom 70-ih, ali su samo nekoliko sekundi kasnije izgubili kontakt s njom. I Europska svemirska agencija je pokušala početkom 2000-ih poslati sondu, no neuspješno.


Zhurong, što znači Bog vatre, prebačen je na Mars orbiterom Tianwen-1, koji je iznad planete stigao u veljači nakon što je prije osam mjeseci lansiran pomoću snažne Long March 5 rakete. Do jučer sonda je istraživala površinu Marsa iz visine, snimajući slike visoke rezolucije kako bi se utvrdilo najsigurnije mjesto za spuštanje rovera. Nakon jučerašnjeg slijetanja, trebalo je 17 minuta da se otvore solarni paneli i pošalje signal natrag na Zemlju. Kineski inženjeri autonomno spuštanje na Mars pratili su s vremenskim odmakom, trenutna udaljenost od Marsa je 320 milijuna kilometara što znači da radio poruke putuju s Marsa do Zemlje i obrnuto gotovo 18 minuta.
Ovim su s uspješnim slijetanjem, Kinezi još jednom pokazali da mijenjaju mapu svjetskih svemirskih sila. Iako su Amerikanci i dalje neprikosnoveni u tom području, kineska ambicija u svemiru sad izgleda veća negoli ruska, a to pokazuju i rezultati. Kinezi šalju uspješno rovere na Mjesec, grade vlastitu svemirsku postaju, a jučerašnje slijetanje na Mars pokazuje da su tehnološki sposobni uspješno riješiti i najizazovnije zadatke.


Zhurong će sad „praviti društvo“ američkom roveru Perseverance koji je od 18. veljače na tlu Marsa, u velikoj depresiji Jezero krater nazvanom po selu pored Mrkonjić Grada u BiH. Doduše, istraživat će daleko jedan od drugog – Jezero je oko 2000 kilometara daleko od Utopie Plantitie gdje je spušten kineski rover.


Nakon slijetanja zaredale su čestitke.  Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je timu misije na “izvanrednom postignuću” u posebnoj poruci.


“Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smjestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja” – rekao je.


Ni Amerikanci nisu ignorirali kineski uspjeh, Thomas Zurbuchen, šef znanosti u američkoj svemirskoj agenciji (NASA), također je brzo dodao svoje čestitke i objavio ih na Twitteru.


“Zajedno s globalnom znanstvenom zajednicom radujem se važnim doprinosima koje će ova misija dati čovjekovom razumijevanju Crvenog planeta.”Sad kad je Zhurong uspješno sletio, znanstvenici će pokušati iz njega izvući najmanje 90 marsovskih dana službe, proučavajući lokalnu geologiju. Dan na Marsu traje 24 sata i 37 minuta.


Kineski rover, kako primjećuje BBC, sliči na vozila NASA-e Spirit i Opportunity iz 2000-ih godina. Težak je oko 240 kg, a napajaju ga sklopivi solarni paneli.


Visok jarbol nosi kamere za fotografiranje i pomoć u navigaciji; pet dodatnih instrumenata istražit će mineralogiju lokalnih stijena i opću prirodu okoliša, uključujući vrijeme.


Poput američkih rovera, Zhurong ima laserski alat za kršenje stijena za procjenu njihove kemije i radar za traženje podvodnog leda.