Novi iskorak

Kina će uskoro predstaviti vlastitu kriptovalutu. Radili su na njoj pet godina

Portal Novilist.hr

FOTO/Public Domain Pictures

FOTO/Public Domain Pictures

Kina je motivirana za što ranije uspostavljanje monetarnog formata.Kina će uskoro predstaviti vlastiti oblik virtualnog novca. Narodna banka Kine otkrila je da se za njezinu digitalnu valutu “može reći da je spremna” nakon pet godina rada. Međutim, izgleda da neće oponašati kriptovalute. Prema zamjeniku šefa za plaćanje Muu Changchunu, koristit će složeniju strukturu, prenosi MSN.


Funkcionirat će na dvije razine, navodno da bi se mogla nositi s veličinom kineske ekonomije i stanovništva, tako da će na gornjoj razini biti Narodna banka, a na nižoj komercijalne banke. Isto tako, neće se u potpunosti osloniti na “blockchain” koji čini okosnicu kripto valuta. Changchun kaže da isti jednostavno nije mogao isporučiti količinu koja je potrebna za maloprodaju.


Kina je motivirana za što ranije uspostavljanje monetarnog formata.
Država je navodno tvrdila da kripto valuta stvara nered jer špekulanti rasprodaju redovnu valutu i kupuju virtualnu. Ovaj bi novi pristup mogao stvoriti stabilnost.


Kineska vlada želi sustav digitalne valute koji bi se mogao kontrolirati. Dužnosnici su proveli godine pokušavajući povećati neovisnost Kine od stranih tehnologija, pa bi ovo bio sljedeći logični korak, zaključuje MSN.