Kako zaraditi

Kad narastem bit ću “jutjuber”: Ovo je zanimanje iz snova za većinu današnje djece

Vladimir Mrvoš

Foto Reuters

Foto Reuters

Najpopularniji i najplaćeniji su »jutjuberi« koji komentiraju video igre, te oni koji žive od otvaranja, sastavljanja i recenzija igračaka za djecu.  Ne samo da djeca vole takve kanale, već i njihovi roditelji,  jer smiruju i zabavljaju djecu – bar neko vrijemeKada upitate većinu djece što bi željeli raditi u budućnosti dobit ćete jedinstven odgovor –- Željeli bi biti »jutjuberi«. Djeci je u početku zabavno gledati kratke video sadržaje, a zatim su saznali da su se mnogi na tome obogatili, pa su odlučni da je to posao koji će biti njihovo buduće zanimanje.  Danas najpopularnije zvijezde s YouTubea zarađuju milijune dolara i to od prikazivanja oglasa na njihovim kanalima.Glazba i serije u  regiji Adriatic


Sadržaj je uistinu regionalni i jako je popularan, a Srbija je najveći proizvođač glazbenog sadržaja među državama u regiji. Glazba je najpopularnija kategorija na YouTubeu u regiji, uz veliki uspjeh u cijeloj regiji– IDJVideosTV – više od 800.000 pretplatnika i gotovo 650 milijuna pregleda videozapisa.– Vedad Jasarevic – više od 330.000 pretplatnika i gotovo 350 milijuna pregleda videozapisa.– Grand Production – više od 400.000 pretplatnika i gotovo 670 milijuna pregleda videozapisa.– Aquarius Records – više od 110.000 pretplatnika i gotovo 200 milijuna pregleda videozapisa.– Hrvatska TV serija, licencirana za YouTube Naša Mala Klinika Hrvatska, prikupila je više od 11 milijuna pregleda za vrijeme svog kratkog postojanja na YT-u (pridružila se YouTubeu u ožujku ove godine).Makedonski talkshow Eden na Eden ima više od 6 milijuna pregleda.


Najpopularniji i najplaćeniji su »jutjuberi« koji komentiraju video igre, te oni koji žive od otvaranja, sastavljanja i recenzija igračaka za djecu.  Ne samo da djeca vole takve kanale, već i njihovi roditelji,  jer smiruju i zabavljaju djecu – bar neko vrijeme.
Mnoge zvijezde You Tubea imaju i po nekoliko video kanala tako da se njihova zarada penje i na nekoliko desetaka milijuna dolara, a broj pregleda iznosi i nekoliko milijardi. Specijalisti za video igrice zadržavaju se samo na jednom kanalu poput Minecrafta, i od toga dobro žive. Naravno jezik je vrlo bitna stvar, tako da uz engleski dobro prolazi i španjolski,  a naročito su popularne »nijeme komične situacije« koje govore univerzalnim jezikom.


Danas postoji više od milijun kanala iz više od 30 zemalja koji ostvaruju prihod putem Partnerskog programa za YouTube. Više od milijardu jedinstvenih korisnika mjesečno na YouTubeu i 100 sati prenesenih video materijala svake minute govori da postoji velik broj uključenih korisnika koji pretražuju, gledaju, »lajkaju«, dijele i komentiraju video sadržaj na YouTubeu. Sretni smo što se autori video sadržaja iz Hrvatske pridružiti ovoj zajednici te ćemo se potruditi pomoći im monetizirati sadržaj, razviti i poboljšati njihove vještine i kreativnost, kao i da se umreže i surađuju s drugim partnerima, kažu iz tvrtke Google za regiju Adriatics, koja je nadležna za Jugostočnu Europu.


Kreativnost i originalnost ključ uspjeha


Prošlo je pola godine otkako je Google predstavio dostupnost Partnerskog programa za YouTube u Hrvatskoj koji je otvorio nove prilike lokalnim autorima video sadržaja. YouTube pruža autorima video sadržaja i monetizaciju kvalitetnog sadržaja, praćenje uspješnosti te nove načine da se povežu s lokalnom i međunarodnom publikom. Hrvatski autori video sadržaja mogu ne samo proširiti svoj doseg, već i potencijal zarade, o čemu nam je više rekla Marijana Prpić, brend direktorica Googlea za regiju Adriatics.


Što je YouTube Partnership Program (YTPP)?


– YouTube partnership program omogućava svim autorima i vlasnicima video sadržaja monetizaciju na YouTube platformi – dakle zaradu od reklama koje će se prikazivati na njihovom sadržaju, praćenje uspješnosti, povezivanje s lokalnom i međunarodnom publikom te edukaciju i daljnji razvoj.


Kada je program predstavljen i u kojim zemljama?


– Od travnja ove godine autori video sadržaja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore mogu ne samo proširiti svoj doseg, već i potencijal zarade.


Što YTPP omogućava i koje su njegove prednosti?


– Postajanje YouTube partnerom omogućuje autorima video sadržaja da osim zarade od relevantnih oglasa i/ili naknada iskoriste i fleksibilnost koju donosi neisključivi ugovor – YouTube ne ograničava partnerima gdje mogu postavljati i distribuirati svoj sadržaj, već dozvoljava monetiziranje video sadržaja na YouTubeu ili drugdje. Pristupanjem Partnerskom programu svi autori video sadržaja mogu iskoristiti razne pogodnosti, značajke i programe koje YouTube pruža kao pomoć pri izradi kanala i stjecanju publike, poput Priručnika za autore, Akademije za autore ili pristupa Portalu za autore, koji nude programe i alate koji će pomoći u stvaranju boljeg sadržaja, izgradnje baze fanova te pretvoriti kreativnost u karijeru. Uz to, svi autori mogu pratiti izvedbu kanala i njome upravljati – YouTube Analytics pruža različite izvještaje kako bi omogućio praćenje izvedbe i zarade na YouTubeu, te autorima pomogao da budu još uspješniji.


Uspješni primjeri, i što im je zajedničko?


– Svi uspješni kreatori sadržaja naglašavaju kontinuirani rad i redovito objavljivanje sadržaja kao i praćenje komentara publike kao važan aspekt poslovanja. Kreativnost i originalnost su ključ uspjeha i samo je publika ta koja određuje sto im se sviđa ili ne. Postoji puno uspješnih priča iz ovog dijela svijeta, a jedna od njih su ViralBrothers iz Češke koji su ostvarili svjetski uspjeh.


ViralBrothers: Ustrajte i uspjeh će doći


Da se nužno ne mora biti iz zemlje engleskog govornog područja da bi se postigao globalni uspjeh na You Tubeu dokazuju dva mladića iz Češke, Čenek Stýblo i Erik Meldik, poznatiji kao ViralBrothers koji žive u Pragu. Oni obožavaju osmišljavati video uratke, a uglavnom snimaju skečeve, glazbene parodije i različite podvale.


Zašto i kako ste počeli snimati video uratke, što je bio vaš cilj?


– Htjeli smo dospjeti na televiziju. To je bio naš veliki san. Išli smo na mnogobrojne audicije, ali nitko nas nikada nije zaposlio. Stoga smo počeli stvarati svoje video uratke u nadi da će nas netko iz TV industrije primijetiti.


Zašto ste se odlučili za YouTube, a ne za neku drugu platformu?


– Prvo smo počeli objavljivati svoje videozapise na jednoj drugoj platformi u Češkoj, koja se zove Stream.cz. Tamo smo video uratke objavljivali gotovo tri godine, nakon čega smo odlučili preseliti se na YouTube kako bi mogli doprijeti do šire publike.


Koje su prednosti toga što su vaši video uradci dostupni na YouTube?


– Prednosti su te što možemo nasmijati milijune ljudi. To je fantastičan osjećaj.


Kada ste shvatili da ste postali uspješni?


– Kada smo počinjali na YouTubeu cilj nam je bio postati najgledaniji kanal u Češkoj. Mislim da se to dogodilo za manje od godinu dana. Popularnost je došla trenutačno. Nakon nekoliko viralnih video uradaka ljudi su nam počeli prilaziti na ulici i tražiti da se slikamo s njima. Tada smo shvatili da postajemo uspješni.


Poslovni uspjeh?


– Prije tri godine smo napustili naše svakodnevne poslove. Tada nam je bilo dovoljno živjeti samo od YouTubea. Publika nam se od tada povećala nekoliko puta, a i gledanost je sada puno veća.  Za nas je veliki izazov biti među najboljima na YouTube. Imamo nekoliko izvora prihoda. AdSense na YouTubeu, prodaja raznih proizvoda s našim logom, nastup na događanjima, televizije koje otkupljuju naše videozapise. Sve je u porastu sada.


Koji bi bio vaš savjet za potencijalne hrvatske YouTubere?


– Ako volite snimati videozapise posvetite se 100 posto vašem hobiju. Pokušajte dobiti povratnu informaciju od vaše publike što voli, a što ne, i to primijenite. Ustrajte i uspjeh će doći prije ili kasnije.