Prije roka

Južna Koreja prva u svijetu uvela 5G mrežu

Hina

REUTERS

REUTERS

Tri glavna južnokorejska telekomunikacijska operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus, ponudili su potrošačima usluge u novim mrežama 5G u srijedu u 11 sati navečer po lokalnom vremenu, unatoč tome što je prvotno njihovo lansiranje najavljeno za 5. travnja.Južna Koreja prva je u svijetu uspostavila mobilne mreže nove generacije 5G, dva dana prije najavljenog roka, objavili su u četvrtak vodeći operateri, naglašavajući nastojanja azijske zemlje da osigura vodeće mjesto na području superbrze bežične tehnologije.


Tri glavna južnokorejska telekomunikacijska operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus, ponudili su potrošačima usluge u novim mrežama 5G u srijedu u 11 sati navečer po lokalnom vremenu, unatoč tome što je prvotno njihovo lansiranje najavljeno za 5. travnja.


»SK Telecom objavio je danas da je aktivirao 5G usluge za šest slavnih osoba koje predstavljaju Koreju, 3. travnja 2019., u 11 navečer po lokalnom vremenu«, priopćio je u četvrtak vodeći južnokorejski mobilni operater.
Prvi su se u svijetu na usluge pretplatili dva člana K-pop benda EXO i dobitnica zlatne olimpijske medalje klizačica Kim Yu-na, stoji u priopćenju.


Za ostale će korisnike usluge biti dostupne od petka, kada će Samsung Electronics lansirati i prvi pametni telefon na svijetu koji će koristiti tu tehnologiju.


KT i LG Uplus izvijestili su da su lansirali svoje usluge u isto vrijeme.


Nagađanja da bi američki mobilni operater Verizon mogao požuriti s uvođenjem usluga 5G prisilila su južnokorejske operatere da ubrzaju pripreme i lansiraju ih kasno navečer, izvijestila je agencija Yonhap.


Verizon je u srijedu, tjedan dana prije najavljenog datuma, ponudio 5G usluge u Chicagu i Minneapolisu. Prema Yonhapu, južnokorejski operateri učinili su to dva sata prije Amerikanaca.


Južna Koreja poznata je po sklonosti novim tehnologijama a vlada je uspostavu mreža 5G proglasio prioritetom u sklopu nastojanja da potakne posustali gospodarski rast.Stručnjaci kažu da će 5G pametnim telefonima donijeti trenutnu uspostavu veze, 20 puta bržu nego u mrežama 4G, što će korisnicima omogućiti preuzimanje cijelih filmova za manje od sekunde.

Nova je mrežna tehnologija ključna za razvoj uređaja i visoko automatiziranih vozila, a očekuje se da će do 2034. godine povećati vrijednost svjetskog gospodarstva za oko 565 milijardi dolara, prema londonskom Globalnom sustavu za mobilne komunikacije.