Predivan i (pre)skup

Je li dizajnerska kuća Extans upravo na tržište izbacila jedan najljepših bicikala ikad?

Tihomir Ivka

U ovom slučaju, riječ tržište se izgovara uvjetno, jer je napravljeno samo 19 primjeraka. Dojam vrhunskog dizajna pojačava prozirni sloj tamno plave boje i kao kontrast, tri dijela pozlaćena 24-karatnim zlatom„Posvećeni majstorstvu, s izuzetnim naglaskom na detalje, koristimo nekonvencionalne metode izrade, koje rezultiraju dizajnom u čistoj formi, gdje se tehnologija susreće sa rukotvorinama koje stvaraju umjetnost izvan očekivanja … Ne radimo ograničena izdanja, jer je svako izdanje ograničeno“.


Ovo je krilatica londonske dizajnerske kuće Extans posvećene izradi visoko konceptualnih bicikala. Posljednji u nizu predstavljen ovih dana je Akhal Sheen, inspiriran svijetom vrhunskog nakita, ali i sklada prirodnog svijeta. Naime, naziv serije bicikala Akhal dijeli s drevnom turkmenskom pasminom konja Akhal-teke.


Akhal Sheen je odmor za oči, rijetko lijep bicikl monokoknog okvira napravljenog od karbonskih vlakana. Guvernal s integralnom lulom također je napravljen od karbona kao i prednja vilica ispod njega.
Duboki obruči kotača su također karbonski. Dojam elegantno dizajniranog okvira pojačava prozirni sloj tamno plave boje i kao kontrast, tri dijela pozlaćena 24-karatnim zlatom.


No, Akhal Sheen nije samo vrhunski dizajn, opremljen je opremom koja će zadovoljiti i najzahtjevnije bicikliste. Naime, ovaj single speed bicikl težak 9,5 kilograma opremljen je vrhunskim remenskim prijenosom tvrtke Gates, Shimano Alfine srednjim pogonom, najboljim Shimano kočnicama Dura Ace, te kustomiziranim (u odgovarajućoj plavoj boji)  kotačima Mavic Ellipse Pro Corbon za koje je inače potrebno izdvojiti 1800 eura za par. Foto: Extans


Kupnjom ne kupujete samo bicikl već i ekskluzivnost. U skladu sa svojom filozofijom iz prve rečenice teksta majstori iz Extansa napravili su samo 19 Akhal Sheen bicikala. Cijena nije objavljena, potrebno je obratiti se direktno tvrtki kao ozbiljan kupac i cijenu će vam netko došapnuti na uho. Dakako, nije mala. Vrhunski profesionalni bicikli kakvi se voze na Tour de Franceu koštaju u prosjeku od 10 do 12 tisuća dolara. Extans je svoja dva prethodna modela iz Akhal serije Shine i Shadow prodavao za 20 odnosno 25 tisuća dolara, s tim da je svaki od njih napravljen u većoj seriji od 99 komada. S obzirom na još atraktivniji dizajn i ukrase od 24-karatnog zlata te činjenicu da će ih posjedovati samo 19 (bogatih) sretnika, cijena Akhal Sheena bi mogla biti osjetno, ako ne i dvostruko veća.