Mobile World Congres

Huawei Mate 20 Pro proglašen za najbolji mobitel na svijetu

Vladimir Mrvoš

Huawei Mate X 5G preklopni telefon

Huawei Mate X 5G preklopni telefonNa Svjetskom kongresu mobilne tehnologije (Mobile World Congress)  u Barceloni koji je traje do četvrtka, proglašen je najbolji mobitel na svijetu po odluci sudaca. Radi se o uređaju HUAWEI Mate 20 Pro, koji je prepun inovacija, a između ostalog  može bežično puniti i druge mobitele.


Kongres protiče u znaku 5 G tehnologije, a Deutche Telecom objavio je da je pustio u rad 150 5G  antena u Austriji, Njemačkoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Mađarskoj. Pojavili su se i prvi  5G mobiteli, a najviše pažnje izazvao je  Huaweijev preklopni Mate X mobitel u koga je  integrirana  baterija  snage od 4500 mAh koja podržava 55W Huaweijevu SuperCharge tehnologiju punjenja baterija. To je službeno i najbrža  tehnologija na svijetu jer se pametni telefon u 30 minuta može napuniti do 85 posto.


Riječ je o smartphoneu sa 6.6-inčnim zaslonom no, dijagonala zaslona se povećava na 8 inča u trenutku kada se uređaj rasklopi. Tada se Huawei Mate X pretvara u multifunkcionalni slim tablet.
Ovaj 2-u-1 telefon/tablet ima fleksibilan i  čvrst OLED ekran zahvaljujući upravo Falcon Wing Mechanical Hinge tehnologiji. Prostrani 6.6-inčni FullView zaslon  u rasklopljenom stanju pretvara se u 8-inčni tablet debljine od samo 5.4 milimetra.   Čitavu cjelinu dizajna i  tehnologije na Huaweiju Mate X zaokružuje najbolji 5G modemski čipset na svijetu Balong 5000. U tankom kućištu uređaja nalaze se najnovije Leica kamere s najnaprednijim značajkama. Sklopivi dizajn omogućuje sustavu kamera da igraju ulogu prednje ili stražnje kada se presavije. Huawei Mate X dolazi s čitačem otiska prsta integriranim u samom zaslonu te će se pametni telefon moći otključati laganim dodirom.


Ovaj inovativni preklopni mobitel opremljen prvim 7 nanometarskim 5G multi-modemskim čipsetom Balong 5000. Huawei Mate X u stanju je postići brzinu downloada do 4.6 gigabajta po sekundi na 6GHz pojasu. Balong 5000 također je i prvi čipset na svijetu koji podržava mrežne arhitekture pa korisnicima neće trebati raditi update uređaja kako bi uživali u 5G mreži. U Huawei Mate X je dual SIM uređaj, a u njega će biti moguće umetnuti kartice koje podržavaju 4G i 5G mrežu. Od zanimljivosti treba spomenuti i SD kartice od 1 TB, pa će tako i prijenosni diskovi polagano otići u povijest, kao što su već otišli fotoaparati, MP playeri, i brojni drzgi uređaji čiju je funkciju preuzeo pametni telefon.