HR-ZOO

Hrvatska ima novo najjače superačunalo

Hina

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Photo: Marko Prpic/PIXSELLZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) – U sklopu trodnevne konferencije Sveučilišnoga računskog centra (Srce) Sveučilišta u Zagrebu “Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023” u utorak je obilježen završetak projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR- ZOO) te predstavljeno najjače superračunalo u Hrvatskoj.


Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo kako je HR- ZOO kapitalni projekt infrastrukture na raspolaganje stavljen akademskoj zajednici, obrazovnim ustanovama, institutima te privatnom sektoru.


Ovo je za Hrvatsku jedan od ključnih elemenata infrastrukture, rekao je Fuchs dodavši kako će projekt pridonijeti boljoj i uspješnijoj provedbi znanstvenih projekata na istraživačkim ustanovama  te omogućiti dobru vidljivosti naših rezultata u području istraživanja i razvoja u svijetu.
Ovaj nas projekt svrstava u korak sa sustavima koji se nalaze u susjednim zemljama, a pogotovo sa zemljama koje su unutar EU i šire, ocijenio je ministar znanosti i obrazovanja.


Naglasio je kako je 26,3 milijuna eura vrijedan projekt omogućio nabavu vrha sadašnje tehnologije u digitalnim i informatičkim infrastrukturama.


Ove godine osigurali smo za istraživačke projekte preko 600 milijuna eura, dodao je ministar Fuchs.


Srce može izvesti iznimno zahtjevan i složen projekt


Ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra Ivan Marić rekao je kako je Srce još jednom pokszslo da može izvesti iznimno zahtjevan i složen projekt.


“Kao ustanova sposobni smo pratiti trendove informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a istodobno i trendove primjene tih tehnologija u znanosti i visokom obrazovanju”, istaknuo je.


Ovaj projekt pokazuje da mogu također prepoznati buduće potrebe naše okoline zajedno sa zajednicom, te istodobno projektirati i graditi velike sustave i projekte u suradnji i partnerstvu s akademskom zajednicom, dodao je Marić.


Ravnatelj Srca ocijenio je da će izravnu korist od ove e-infrastukture imati sva znanstvena područja, cjelokupno visoko obrazovanje te sve ustanove koje posreduju svoje resusrse u Srce.


Izravnu korist, naglasio je, imat će svi digitalni sustavi koje Srce pruža akademskoj zajednici te institucije koje sudjeluju u projektima SI-ja, te ustanove koje predstavljaju Hrvatsku u jednoj od konzorcija europskih istraživačkih infrastruktura.


Također, ovaj će projekt pomoći povezivanju hrvatskih sustava i visokoobrazovnih ustanova s međunarodnim institucijama, a od ovoga projekta imat će korist i hrvatsko gospodarstvo i javni sektor, naglasio je.


 Strateški projekt HR-ZOO vrijedan više od 26 milijuna eura 


Projekt HR-ZOO je strateški projekt koji se financira u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 26 milijuna eura. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 85 posto vrijednosti projekta, a preostali dio sredstava predstavlja nacionalno sufinanciranje.


Provedba projekta počela je 1. srpnja 2017., a nositelj projekta je Srce.


Projekt je proveden u suradnji s partnerima – Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem Josipa Jurja Stossmayera u Osijeku, Sveučilištem u Rijeci i Sveučilištem u Splitu, Hrvatskom istraživačkom mrežom CARNET te Institutom Ruđer Bošković.


Konferencija se održava od 28. do 30. ožujka.


Za srijedu su najavljene panel rasprave i predavanja, a u četvrtak  je predviđen obilazak podatkovnog centra Borongaj kada će se moći vidjeti prvo petaskalarno računalo u Hrvatskoj.