Online identitet

Hakeri vam vrlo lako mogu ukrasti identitet: Zaštite svoj Gmail račun u nekoliko koraka

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Umjesto da se nadate da vam nitko neće hakirati Gmail račun, bolje je uzeti deset minuta u danu i dodatno zaštititi svoj račun ovim koracimaGmail računi sadrže mnoštvo naših informacija, od izvoda iz banke do osobnih poruka. Ukoliko vam netko hakira Gmail račun, doslovno će imati pristup vašem “online identitetu”. 


Umjesto da se nadate da vam nitko neće hakirati taj račun, bolje je uzeti deset minuta u danu i dodatno zaštititi svoj račun ovim koracima, piše Cnet. 


Čvrsta lozinka


Vrijeme je da lozinku učinite jačom i težom za “probiti”. Odaberite specifičnu lozinku za svaki račun koji imate, pa tako i za Gmail račun. Upotrebom iste lozinke na svim računima olakšavate hakerima da vam uđu na različite lokacije. 


Provjera u dva koraka
Bez “provjere u dva koraka” hakerima je potrebna samo vaša lozinka da bi vam ušli u račune poput YouTubea, Gmaila i Google Paya. Uključite provjeru u dva koraka na vašoj Gmail stranici za sigurnost.


Ondje možete odabrati zaporku ili znak za upozorenje za upravljanje kodovima. 


Rezervni kontakti 


Otkad ste prvi put napravili svoj Gmail račun sigurno ste mijenjali telefonski broj ili radili novo korisničko ime. Stoga je dobro da dva puta provjerite rezervne kopije kontakata jer će to Google upotrijebiti kako bi potvrdio da ste vi vlasnik računa. 


Na ovoj stranici potražite odjeljak “Načini kojima možemo provjeriti da ste to vi”. Ondje imate odjeljke “telefon za oporavak”, “e-mail za oporavak” i “sigurnosno pitanje” te ih ažurirajte svojim trenutnim podacima. 


Aktivnost računa


Moguće je da vam vaš haker (ili na primjer bivša/bivši) ulazi u račun bez vašega znanja. Kako biste to provjerili, ulogirajte se na Gmail račun i na dnu stranice potražite “Zadnja aktivnost na računu”. Zatim kliknite “Detalji” kako biste vidjeli kada, kako i gdje se vaš račun koristi. Ako primjetite neke čudne aktivnosti, kliknite “Odjavi se sa svih Gmail web sesija” te odmah promijenite lozinku.