Ekološka svijest

Google tvrdi da u njihovoj ponudi više nema proizvoda koji u sebi ne sadrže reciklirani materijal

P. N.

Google je ugljično neutralan od 2007. godine; emisije koje generira izgaranjem fosilnih goriva nadoknađuje ulaganjima u obnovljive izvore energije i drugim inicijativamaProšle godine Google je obećao sebi i cijelom svijetu da će svaki njihov proizvod do 2022. u sebi sadržavati reciklirani materijal, počevši od Pixel telefona, Pixelbooks, Google zvučnika, Nest uređaja pa sve do dodataka poput futrola za telefon i postolja za punjenje.


Danas je tvrtka objavila da je jedan od svojih ciljeva postigla prije roka: svi novi Pixel i Nest proizvodi sada su dizajnirani od recikliranih materijala, prema riječima arhitekta Googleovih sustava održivosti Davida Bournea. To ne znači da su u potpunosti izrađeni od recikliranih materijala, ali uključuju reciklirane materijale negdje u proizvodu.


Tako je stražnja maska ​​Pixela 5 izrađena od 100 posto recikliranog aluminija, a novi Nest Audio ima 70 posto reciklirane plastike, s ekološkom presvlakom od tkanine koju je Google prošle godine predstavio na Nest Mini. I na najnovijem Nest termostatu, obložna ploča (dio koji se pričvršćuje na zid) izrađena je od reciklirane plastike.
“Googleova usmjerenost na uključivanje recikliranih materijala u naš dizajn hardvera nije samo odraz naše predanosti ideji održivosti, već omogućuje i našim partnerima u opskrbnom lancu da samouvjereno ulažu i razvijaju ove vrste materijala kako bi ih i šira potrošačka elektronička industrija mogla koristiti”, rekao je Bourne u izjavi koju prenosi The Verge.


Inače, Google je ugljično neutralan od 2007. godine; emisije koje generira izgaranjem fosilnih goriva nadoknađuje ulaganjima u obnovljive izvore energije i drugim inicijativama.


Uz to, tvrtka kaže da se obvezuje da će do 2025. najmanje 50 posto sve plastike koja se koristi u svim njezinim hardverskim proizvodima biti od recikliranog ili obnovljivog materijala. Također, 2025. je označena kao godina kad će svi Google proizvodi biti pakirani u pakiranja koja neće imati plastike i bit će napravljena od materijala koji će se moći reciklirati u potpunosti.