Zlatni rudnik reklama

Google otkrio koliko zarađuje od YouTubea: Znali smo da je iznos ogroman, ali baš ovoliko?

P. N.

FOTO/NeedPix

FOTO/NeedPix

Napokon smo doznali koliko YouTube zarađuje od reklama.Google je zaradio više od 15 milijardi dolara od reklama na YouTubeu u 2019. godini, prenosi Mashable. Brojka iznosi gotovo deset posto ukupne zarade Alphabeta, a čak niti ne uključuje druge izvore prihoda s platforme, poput pretplata.


Google je otkrio brojeve zajedno s prihodima svojeg rastućeg “cloud” poslovanja, po prvi puta prije Alphabetovog kvartalnog izvješća. 


“Vrlo sam zadovoljan našim nastavkom napretka u tražilici i u izgradnji naših novijih područja rasta – YouTube već ima petnaest milijardi u godišnjim prihodima od reklama, a Cloud je trenutno na deset milijardi”, kazao je izvršni direktor Sundar Pichai. 
Novi podatci koji uključuju prihode sve do 2017. godine, naglašavaju koliko se povećao YouTubeov posao s reklamama. Prihod se gotovo pa udvostručio od 2017. godine kada je platforma zaradila 8.1 milijardu dolara. Za 2018. godinu, prihod od reklama je iznosio 11.1 milijardu. 


Sve do sada, Google je odbijao otkriti prihod YouTubea koji je postao izvor mnogih nagađanja.


Pinchai je objasnio i da napreduje YouTubeov sustav pretplatnika. Kompanija ima više od 20 milijuna pretplatnika za YouTube Premium i YouTube Music te dva milijuna pretplatnika za YouTube TV. Prihod YouTubea van reklamiranja iznosi tri milijarde dolara. 


Nove statistike stižu u vrijeme kada se Google suočava s kritikama usmjerenim na njihovu sposobnost uređenja politike video snimki na platformi zbog dezinformacija i ostalog neprikladnog sadržaja, prenosi Mashable.