Instax Mini 40

Fuji predstavio novi instant fotoaparat decentnog retro dizajna

T.I.

Od naborane plastike koja izgleda kao stara koža, s rubovima koji oponašaju sjajni metal, onako uglata s objektivom koji dominira sredinom aparata, Instax Mini 40 se doimlje kao da je ispala iz 60-ih godina prošlog stoljećaKoliki je smisao nosati uokolo digitalni fotoaparat nezgrapnih dimenzija kad mobiteli od kojih se više ne odvajamo, već i u donjoj srednjoj kategoriji cijene nude fotografije visoke kvalitete? Zapravo, i nema puno smisla, osim ako niste foto profesionalac ili ambiciozni foto amater. Jer, rezultat u vidu digitalne slike nije drastično lošiji u slučaju da slikate mobitelom. Ili uopće nije lošiji.


No, instant fotoaparati su ipak nešto drugo. Izmišljeni i eksploatirani još davnih dana zahvaljujući inovaciji Polaroida i danas imaju određenog smisla jer sadrđe jednu veliku prednost nad digitalijom; izbacuju gotove polaroid slike, to jest njihov rad odmah ostavlja fizički trag. Usput, cijela priča ima retro štih, a odrađene vintage stvari, pa makar bile sasvim nove, se periodično vraćaju u modu.


S tim na umu, Fuji već neko vrijeme izbacuje svoje verzije instant kamera pod nazivom Instax Mini. Najnovija od njih pod oznakom 40 objavljena je danas. Tehnički i dimenzijama podsjeća na prošlogodišnji model Instax Mini 11. I dok 11 izgleda kao dječja igračka, Instax Mini 40 je napravljen s više stila i retro duha. Od naborane plastike koja izgleda kao stara koža, s rubovima koji oponašaju sjajni metal, onako uglata s objektivom koji dominira sredinom aparata, Instax Mini 40 se doimlje kao da je ispala iz 60-ih godina prošlog stoljeća. A to se traži.
Riječ je o jednostavnom uređaju koji ima samo dva moda rada i dva gumba. Pritiskanjem velikog gumba srebrne boje ispod objektiva iskočiti će objektiv i uključiti aparat. Dodatnim njegovim pomicanjem izabire se jedan od dva moda slikanja, „normal“ za slike na većim udaljenostima i „selfie“ čije ime govori da je riječ o makro modu autoportretiranja. Nakon toga treba samo okinuti i slika je tu. Dakako, prije toga je nužno ubaciti plastičnu patronu s deset komada foto papira, da bi aparat izbacio gotovu fotografiju.


Instax Mini 11 koštao je oko 70 dolara, model 40 je 30 dolara skuplji. Treba računati i da patrona s deset fotografskih papira košta 15 dolara.