Calibra

Facebookova Libra po tko zna koji put u problemu: Sada ih tuži kompanija čiji su logo prekopirali

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

S druge strane, Facebookova Libra Association gubi osnivačke članove.Facebookov projekt Libra je ponovno u problemima. Kompanija za mobilno bankarstvo Current je tužila Calibru jer oboje imaju vrlo sličan logo. Calibra je inače Facebookova ideja za “nadgledanje planova kriptovalute” i služi kao svojevrsni digitalni novčanik.  Prema tužbi koju je podnijela kompanija Current, Calibrin logo “nije samo zbunjujuće sličan već virtualno identičan Current Marksu”, prenosi MSN. 


Stvari postaju zanimljivije iz razloga što je oba loga dizajnirao Character, kompanija iz San Francisca. Ista je ta kompanija u tužbi navedena kao okrivljenik. Još nije jasno kako se to dogodilo, ali CoinDesk piše da je Current podnijela zahtjev za svoj logo 26. lipnja – par dana nakon što je otkrivena Calibra.


Izvršni direktor Currenta, Stuart Sopp, upozorio je na sličnosti između dvaju logca čim je Calibra dospjela u javnost. Za CNBC izjavljuje da je njegova kompanija radila s Characterom šest mjeseci na osmišljavanju dizajna loga. “Facebook ima svu lovu i sredstva na ovom svijetu. Ako su doista htjeli bankarstvo napraviti uključivim i poštenijim, trebali su doći sa vlastitim idejama, kao što smo mi došli”, kazao je tada. 
S druge strane, Facebookova Libra Association gubi osnivačke članove. PayPal se maknuo ranije ovog mjeseca, a uskoro su se isključili i eBay i Stripe. Podršku su prije prvog sastanka odbora povukli i Mastercard i Visa. 


FOTO/Twitter


FOTO/Twitter