Nove mogućnosti

Facebook želi da komuniciramo putem misli, i nisu daleko od rješenja

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Ranije ovog mjeseca, Neuralink Elona Muska najavio je i projekt koji će korisnicima omogućiti upravljanje iPhoneom putem uređaja pričvršćenog na mozak.Tijekom konferencije prije dvije godine, Facebook je objavio planove o razvijanju novog računalnog programa koji bi korisnicima omogućio “tipkanje” pomoću misli, prenosi MSN.


Trenutno, istraživači Sveučilišta u Kaliforniji (UCSF) rade na jednom takvom programu, a objavili su da je njihov algoritam uspio otkriti izgovorenu riječ ravno iz misli u realnom vremenu. 


Tim je spojio niz elektrokortikografija visoke gustoće (metoda snimanja akcijskih potencijala moždane kore) s tri mozga pacijenata s epilepsijom da bi zabilježili moždane aktivnosti. Potom su pacijentima postavljana jednostavna pitanja uz uputu da odgovore naglas.
Istraživači su rekli da algoritam bilježi moždanu aktivnost dok pacijenti govore. Napomenuli su da je model dešifrirao riječi s točnošću čak 76 posto.


Facebook je priopćio da ne očekuje da će ovaj sustav uskoro biti dostupan, ali da bi uskoro mogao olakšati interakciju s AR i VR hardverom:


“Ne očekujemo da će ovaj sustav uskoro riješiti problem unosa za AR. Trenutno je glomazno, sporo i nepouzdano. Ali potencijal je značajan, pa smatramo da je vrijedno nastaviti s usavršavanjem ove vrhunske tehnologije s vremenom.


I premda mjerenje oksigenacije možda nikada neće dopustiti da dekodiramo zamišljene rečenice, mogućnost prepoznavanja čak nekoliko zamišljenih naredbi, poput “dom”, “odaberi”, “obriši”, pružit će potpuno nove načine interakcije s današnjim VR sustavima – i sutrašnjim AR naočalama”, stoji u priopćenju.


Ranije ovog mjeseca, Neuralink Elona Muska najavio je i projekt koji će korisnicima omogućiti upravljanje iPhoneom putem uređaja pričvršćenog na mozak.