Postoji "kvaka"

EU službeno odlučila o istom tipu priključka za punjenje elektroničkih uređaja. No, je li to bezuvjetno ispravna odluka?

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Motivacija EU zakonodavaca je jasna. Jedan univerzalni priključak će po njihovom mišljenju  "učiniti proizvode u EU održivijim, smanjiti elektronički otpad i olakšati život potrošača", s čime se zapravo nije teško složitiNakon dužih najava i pregovora timova Europskog parlamenta i Europskog vijeća, u utorak je došlo do konačnog dogovora oko novog zakona na području EU o tome da će do jeseni 2024. USB Type-C postati zajednički priključak u EU za punjenje za sve mobilne telefone, tablete, kamere i slične elektroničke uređaje.


Drugim riječima, sve elektronske tvrtke koje proizvode ovakve uređaje morat će ih izvoziti na područje EU isključivo s ugrađenim ovim C-tipom USB priključka. Ova odluka će najviše pogoditi Apple koji, baš kao i u većini tehnoloških rješenja na svojim uređajima, ne mari za standarde pa na svojim uređajima kao što je iPhone, zapravo jedini koriste svoj Lightning konektor. Od jeseni 2024. će ga očito za tržište EU morati zamijeniti USB Type-C konektorom. S druge strane, ovaj priključak uglavnom je standardan za Android mobitele, dakle gotovo sve osim iPhonea, ali i tablete i kamere.


Motivacija EU zakonodavaca je jasna. Jedan univerzalni priključak će po njihovom mišljenju  “učiniti proizvode u EU održivijim, smanjiti elektronički otpad i olakšati život potrošača”, s čime se zapravo nije teško složiti.
No, ipak postoji „kvaka“ u cijeloj priči. I dok će se ovako potrošačima olakšati život, smanjiti im troškove i reducirati količinu eletroničkog otpada, analitičari upozoravaju da bi zakon mogao zaustaviti inovacije na tom poju. Ne u smislu da se mijenja oblik samog konektora, a princip punjenja ostaje isti što je dosad bio slučaj, već da se mijenja cijela paradigma, misleći tu na velike mogućnosti magnetnog, beskontaktnog punjenja koje već razvijaju neke tvrtke.


U takvoj situaciji postoji mogućnost da će ostatak svijeta možda uskoro uživati u blagodatima magnetnog punjenja mobitela i ostalih uređaja i možda više uopće neće trebati bilo kakve priključke sadašnjeg tipa, dok će u EU gore navedeni zakon ostaviti u situaciji da će proizvođači morati i dalje ugrađivati USB C-tip priključak, koji bi za koju godinu jednostavno mogao postati suvišan.