Promjena paradigme

Ethereum je prekidom “rudarenja” srušio potrošnju energije za 99,95 posto. Hoće li tim potezom ugroziti Bitcoin?

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Od danas Ethereum se ne može „rudariti“ što je bio glavni izvor visoke potrošnje energije. Kolika je ona bila svjedoči činjenica da je svaka transakcija ethereuma prije ove nadogradnje trošila struje koliko jedno prosječno američka obitelj tjedno.Prije samo manje od godinu dana bilo je to nezamislivo za reći, ali dominaciji Bitcoina u svijetu kriptovaluta po prvi put se može nazrijeti kraj. I to ne samo zbog golih činjenica. Naime, njegov udio u tržišnoj vrijednosti kripto tržišta pada (na 39,1% s ovogodišnjeg vrhunca od 47,5% sredinom lipnja, prema podatkovnoj platformi CoinMarketCap), dok je glavni konkurent Ethereum u isto vrijeme skočio na 20,5% sa 16% ukupne tržišne vrijednosti.


Sad se čini da su ljudi iza Ethereuma napravili gigantski tehnološki korak unaprijed koji bi mogao eliminirati jednu od „tamnih“ strana priče o kriptovalutama, njihovu posrednu ekološku upitnost. “Rudarenje” kriptovaluta zahtijeva mnogo energije, zbog te činjenice je i Elon Musk okrenuo leđa bitcoinu, ne želeći baratati nečim što nastaje od energije koja se dobiva iz neobnovljivih, odnosno izvora koji zagrijavaju i zagađuju atmosferu kao što su fosilna goriva.Da bi tome doskočili, kreatori Ethereuma podvrgli su njegov blockchain softverskoj „generalki“ nazvanoj Merge kojim se s „proof of work“ koncepta prelazi na „Proof o stake“ koncept. Drugim riječima, od danas Ethereum se ne može „rudariti“ što je bio glavni izvor visoke potrošnje energije. Ovim potezom, Ethereum će trošiti čak 99,95 posto (električne) energije manje nego sad. Što to zapravo znači, brojkom je pojasnio inovator i suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin na Twitteru. Ovim potezom, svjetska potrošnja električne energije past će za 0,2 posto po njegovoj procjeni što sugerira koliko kriptosvijet troši energije na rudarenje. Još slikovitije, svaka transakcija Ethereuma prije ove nadogradnje trošila je struje koliko jedno prosječno američka obitelj tjedno.Nadogradnja, koja mijenja način na koji se odvijaju transakcije i način na koji se stvaraju ether tokeni, mogla bi dati Ethereumu veliku prednost u nastojanju da nadmaši konkurentski blockchain bitcoin koji i dalje funkcionira na „proof of work“ konceptu.


Uz potrošnju energije, visoki troškovi i sporo vrijeme transakcije ključni su problemi s kojima se suočavala Ethereum mreža. „Merge“ neće odmah riješiti ove probleme, iako analitičari kažu da postavlja temelje za širenje Ethereuma.