Muke po Twitteru

Elon Musk i dalje rasprodaje dionice Tesle. Opet su pitanju milijarde dolara

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Analitičari kažu da Musk nije zatvorio vrata kupnji Twittera, ali da bi se to moglo dogoditi po nešto nižoj cijeni od prije dogovorene. Konkretno, umjesto 54,2 dolara, između 50 i 51 dolara po dioniciNajveći dioničar Tesle i njen izvršni direktor Elon Musk prodao je ovaj tjedan dionica tvrtke u vrijednosti od 6,9 milijardi dolara. Ova prodaja ima direktnu vezu s njegovim odustajanjem od kupovine Twittera, njegove omiljene društvene mreže za koju se obavezao iskeširati 44 milijarde dolara. Predomislio se nakon što mu upravni odbor Twittera nije htio pružiti podatke o „spam“ i lažnim računima na Twitteru, izgovarajući se da je takvih samo pet posto, dok Musk tvrdi da ih je mnogo više.


Kao posljedicu, Twitter je prošli mjesec podnio tužbu protiv tehnološkog milijardera Muska da ga prisili da dovrši preuzimanje tvrtke po cijeni od 54,2 dolara po dionici.


Prodaju dionica Tesle objasnio je sam Musk u kasnonoćnom odgovoru na pitanje na Twitteru.
“U (nadam se malo vjerojatnom) slučaju da Twitter uspije u prisili da se izvrši kupoprodaja, važno je izbjeći hitnu prodaju dionica Tesle”  – napisao je Musk.


U travnju je najbogatiji čovjek na svijetu već prodavao dionice Tesle kako bi sakupio novac za kupnju Twittera i to u iznosu oko 8,5 milijardi dolara.


U svibnju je rekao da će Twitter platiti s oko 33,5 milijardi dolara u gotovini, kroz kombinaciju vlastitih sredstava, vanjskih investitora i partnerstva s drugim dioničarima Twittera. Osim nekih milijardera iz Silicijske doline uključujući tu tehnološkog mogula Larryja Ellisona, ostali podupiratelji uključuju tvrtke koje se bave kriptovalutama, državne imovinske fondove, agencije za prodaju nekretnina i kompanije uzajamnih fondova.


Analitičari kažu da Musk nije zatvorio vrata kupnji Twittera, ali da bi se to moglo dogoditi po nešto nižoj cijeni od prije dogovorene. Konkretno, umjesto 54,2 dolara, između 50 i 51 dolara po dionici.


Prema procjeni Reutersa, Elon Musk nakon ovih posljednjih prodaja dionica Tesle, drži „tek“ 15 posto dionica Tesle i procjenjuju da je Musk u manje od godinu dana prodao dionica u vrijednosti od oko 32 milijarde dolara.


U svakom slučaju, ako je i morao prodavati dionice, napravio je to u dobrom trenutku. Naime, dionica Tesle je od 20. srpnja i objave boljih prodajnih rezultata od očekivanih u prvoj polovici ove godine narasla za 15 posto.