Najveće dosad

Drastične promjene na Facebooku: Opcija ‘Secret Crush’ otkrit će vam tko vas potajice želi

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Dosad najveće izmjene na Facebooku neće zaobići ni druge aplikacije, poput Instagrama i Messengera. Donosimo listu najvažnijih promjenaNa godišnjoj Facebookovoj konferenciji F8 Mark Zuckerberg najavio je dosad najveće, drastične promjene na popularnoj društvenoj platformi, a promjene neće zaobići ni Instagram.


Veliki interes izazvala je najava o redizajnu platforme- prepoznatljiva plava boja odlazi u povijest, a logo Facebooka bit će kružnog, umjesto dosadašnjeg kvadratnog oblika, dok će mobilna aplikacija biti bijele boje. Drastične promjene u dizajnu samo su dio najavljenih izmjena, a Zuckerberg u težište svojih planova za budućnost Facebooka stavlja privatnost i sigurnost korisnika, vruću temu koja je u više navrata kompromitirala integritet popularne platforme.


Ovo su neke od najvažnijih promjena koje slijede:


1. Grupama će se dati istaknutiji položaj na naslovnici: korisnici će moći objavljivati u grupama direktno s naslovnice, a grupe će se nalaziti u izborniku s lijeve strane.
2. Facebook više neće vidjeti sadržaj poruka koje šaljete putem Messengera, a ta će platforma biti povezana s WhatsAppom.


3. Naglasak se stavlja na kratkotrajno dijeljenje sadržaja u porukama, što znači da neće biti trajnog zapisa o njima


4. Facebook se okreće zajednici: uvodi opciju “Meet new friends” koja će funkcionirati kao aplikacija za spajanje ljudi, dok će opcija “Secret Crush” korisnicima otkriti sviđaju li se nekom od prijatelja. Moći ćete tajno označiti osobu koja vam se sviđa, a ukoliko vas ta osoba također označi, Facebook će vas ‘spojiti’, na sličan način kao aplikacija Tinder.


5. Odsad će korisnici moće direktno plaćati na Marketplaceu, a na taj će se način izbjeći davanje broja računa nepoznatoj osobi.


6. Do kraja godine uvest će se opcija zajedničkog gledanja videa u stvarnom vremenu.


7. Instagram uvodi opciju ‘tajnog brojača lajkova’ što znači da broj lajkova neće biti vidljiv posjetiteljima profila, već samo vlasniku profila.


8. Objave na Instagramu moći će se dijeliti tekstom, stickerima ili crtežima, umjesto dosadašnjih foto i video sadržaja


Najavljene promjene izazvale su brojne reakcije diljem svijeta: dok neki pozdravljaju nastojanja zaštite privatnosti korisnika, drugi poručuju kako će trebati puno više vremena da Facebook vrati narušeno povjerenje javnosti. Također, mnogi su razočarani promjenama na Instagramu navodeći kako se popularna platforma na ovaj način pretvara u Facebook.


Dodajmo da će promjene biti prvo biti vidljive na mobilnoj aplikaciji, dok će na računalima razvoj ići nešto sporije.