SPORAZUM SKUPINE G7

Promjena pravila igre: Amazon, Google i Facebook trebali bi plaćati porez svim državama

Branko Podgornik

Sporazum mijenja pravila igre – najveće svjetske kompanije više ne bi plaćale porez samo u državama u kojima trenutačno imaju sjedište, već u svim zemljama u kojima ostvaruju prihodeNajrazvijenije zemlje u svijetu dogovorile su tijekom vikenda da će uvesti minimalni međunarodni porez od 15 posto na multinacionalne korporacije. Taj sporazum, koji su ministri financija skupine zemalja G7 postigli na sastanku u Londonu, odmah je nazvan povijesnim jer mijenja pravila igre u oporezivanju najvećih svjetskih kompanija. One više ne bi plaćale porez samo u državama u kojima trenutačno imaju sjedište, već u svim zemljama u kojima ostvaruju prihode.


– Presretan sam što mogu objaviti da su danas, nakon godina rasprava, ministri financija G7 postigli povijesni sporazum o reformi globalnog poreznog sustava, rekao je tim povodom britanski ministar financija Rishi Sunak.


Multinacionalne kompanije poput Amazona, Facebooka i Googlea danas plaćaju vrlo malo poreza jer svoje zarade najčešće prikrivaju od vlasti, izvlačeći profite u države s najnižim poreznim stopama, u takozvane porezne rajeve, poput Irske. Taj će im sporazum otežati izbjegavanje plaćanja poreza, vjeruju ministri Sjedinjenih Država, Ujedinjene Kraljevine, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Kanade, članica skupine sedam najrazvijenijih.


Pitanje pravednosti
Sporazum postignut prošlog vikenda predstavlja temelj za sastanak skupine 20 najvećih gospodarstava u svijetu (G20), koja bi na sastanku u srpnju u Veneciji trebala u širem krugu razmotriti kako će se nova pravila u oporezivanju primjenjivati. Skupina G7 dogovorila je da će porez od »najmanje« 15 posto plaćati samo najprofitabilnije multinacionalne kompanije, one s profitnom maržom većom od 10 posto. Te bi kompanije morale 20 posto svojih profita plaćati zemljama u kojima stvaraju prihode.


– To je jako dobra vijest za poreznu pravdu i solidarnost, a loša za porezne rajeve, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz u povodu obrušavanja zapadnih vlada na multinacionalne divove. »Kompanije više neće biti u poziciji da izbjegavaju svoje porezne obveze prijavljivanjem profita u zemljama s najnižim porezima«.


Hvaleći taj sporazum kao »nezapamćen«, američka ministrica financija Janet Yellen ocijenila je da bi globalni minimalni porez zaustavio »utrku prema dnu« među državama u oporezivanju poduzeća, što bi »osiguralo pravednost za srednju klasu i radne ljude u SAD-u i diljem svijeta«.


– Globalni minimalni porez također bi pomogao svjetskom gospodarstvu da napreduje, ujednačavajući uvjete za poslovanje i potičuči države da se natječu na pozitivnoj bazi, kao što su obrazovanje i osposobljavanje naših radnika te da investiraju u istraživanje, razvoj i infrastrukturu, rekla je Yellen u ime SAD-a, koji je i predložio svjetski minimalni porez.


Mnoge su vlade godinama bezuspješno nastojale pronaći način za djelotvorno oporezivanje velikih multinacionalnih kompanija jer su zbog njihova izbjegavanja poreza državni proračuni u zemljama Zapada gubili stotine milijardi dolara. Scholz je rekao da će države sada naći prihode za financiranje svojih zadaća tijekom pandemije, za »obranu zdravlja ljudi i ekonomije«. Stručnjaci vjeruju da će tim porezom državni proračuni samo u Europskoj uniji steći 50 milijardi eura novih prihoda.


Reforma pravila


Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je ostale zemlje u svijetu da se »ukrcaju na vlak«, misleći ponajprije na zemlje s najnižim porezima. U Irskoj, koja je svoj gospodarski model sagradila na niskim porezima, sporazum zemalja G7 nije naišao na dobar prijam. Irski ministar financija Paschal Donohoe dao je do znanja kako njegova zemlja nije sklona povećanju korporativnog poreza, koji sada iznosi 12,5 posto.


Neke multinacionalne korporacije pozdravile su dogovor sedam zemalja. Google je priopćio da »snažno podupire rad na ažuriranju međunarodnih poreznih pravila«, nadajući se da će »sporazum biti uskoro postignut«.


– Facebook već dugo poziva na reformu globalnih poreznih pravila te pozdravljamo važan napredak postignut u G7. Taj je sporazum važan prvi korak prema sigurnosti za poslovanje i za jačanje povjerenja javnosti u globalni porezni sustav, priopćila je kompanija u vlasništvu Marka Zuckerberga.