Svemirski turizam

Cijena – prava sitnica! Evo koliko će vas koštati odlazak na Međunarodnu svemirsku postaju

Hina

REUTERS

REUTERSLjubitelji velikoga svemirskog prostranstva, počnite štedjeti. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska postaja (ISS) biti otvorena za privatne građane – po cijeni od 50 milijuna dolara.


Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima bit će dopušten let na postaju najranije od 2020. godine, objavila je NASA.


Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih uz ISS.
NASA predviđa do dvije privatne misije godišnje po cijeni od 50 milijuna dolara po astronautu.


Naravno, i za ‘privatnika’ će vrijediti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA-e.


Za prijevoz do ISS-a pobrinut će se SpaceX i Boeing, dvije američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.


ISS, plod suradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.


Svemirska postaja sada je otprilike veličine nogometnog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje. Posade s tri do šest astronauta peridoično se izmjenuju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Europe.