Visoka klasa

Bowers & Wilkins ušao na tržište “true wirelless” slušalica. Kvaliteta je vrhunska, cijena paprena

Tihomir Ivka

Foto: B&W

Foto: B&W

Posebno je zanimljiva činjenica da kućište za punjenje ima na sebi ugrađen jack 3,5 mm preko kojeg se žicom može spojiti izvor zvuka koji inače ne podržava Bluetooth tehnologiju. Figurativno, možete staro lampaško ili tranzistorsko pojačalo spojiti na ovo kućište, a ono će re-emitirati zvuk bežično preko Bluetootha zvuk na slušalice„True wireless“ slušalice u odnosu na „obične“ wireless slušalice razliku se prije svega po tome što, ne samo da nisu žicom vezane za uređaj koji emitira glazbu, već nisu ni međusobno povezane žičano, što će reći da svaka zasebno ima svoju bluetooth konekciju, bateriju, kontrole i (ovisno o tipu), mikrofone.


Do prije nekoliko godina zbog limita Bluetooth konekcije, za audiofilski doživljaj glazbe žica je bila superiorni način povezivanja, no u posljednje vrijeme poboljšanjem bluetooth konekcije novim tehnologijama kao što je aptX HD, bežične slušalice su postale al pari u smislu audio kvalitete s onim žičanim, a o praktičnosti ne treba ni govoriti.


U taj vlak bežičnih „true“ bežičnih slušalica od jučer se ukrcao i Bowers&Wilkins, britanska tvrtka koja se prije svega proslavila zvučnicima visoke kvalitete, s dva modela  slušalica koje se umeću uši, PI7 i PI5.
PI7 je jači model, uključuje 24-bit hi-res audio strim (ako to dozvoljava izvor), Qualcomm aptX Adaptive tehnologiju, prilagodljivo poništavanje vanjske buke (noise cancelling) uz pomoć šest mikrofona, te dvostruke hibridne drajvere. Ugrađen je 9,2 mm velik drajver za reprodukciju basova i srednjih tonova te tweeter za visoke tonove. Svaki od ovih drivera ima odvojeno mikro pojačalo.


Pametno kućište za punjenje na PI7 podržava brzo bežično punjenje, a posebno je zanimljiva činjenica da kućište ima na sebi ugrađen jack 3,5 mm preko kojeg se žicom može spojiti izvor zvuka koji inače ne podržava Bluetooth tehnologiju. Figurativno, možete stari gramofon i staro lampaško ili tranzistorsko pojačalo spojiti na ovo kućište, a ono će re-emitirati zvuk bežično preko Bluetootha zvuk na slušalice. Zaista zgodno i inovativno spajanje starih i novih tehnologija.


Trajanje baterije je četiri sata po slušalici, uz dodatnih 16 sati spremljenih u kućištu za punjenje, a nude i IP54 razinu vodootpornost. PI5 imaju sličan dizajn, ali im nedostaje 24-bitna veza, imaju jedan drajver, odnosno zvučnu jedinicu, ne podržavaju audio re-emitiranje zvuka preko kućišta za punjenje i nema šest nego četiri mikrofona koji sudjeluju u procesu poništavanja vanjske buke. Oba modela dostupna su u bijeloj i sivoj boji.


Iz Bowersa i Wilkinsa su u izjavi za javnost napisali da im nije bitno da budu prvi u nekoj tehnologiji nego da budu najbolji. „Odlučili smo ostati izvan tržišta „true“ bežičnih slušalica, dok nismo imali za  ponuditi nešto što će se izdizati iznad konkurencije“. Da bi stvar ljubiteljima dobrog zvuka bila privlačnija, dodano je malo prestiža. Objavljeno je da iza konstrukcije slušalica stoji isti tim koji je odgovoran za zvučnike 800 Diamond serije koji se koriste u Abbey Road studijima.


Kvaliteta koju B&W nudi s ovim slušalicama ima i cijenu. Je li ona odgovarajuća ili ne, presudit će pobornici dobrog zvuka. Naime, jači PI7 model košta 399 eura što ih čini jednim od najskupljih „in-ear“ slušalica ove vrste, dok su PI5 ipak nešto pristupačnije s cijenom od 249 eura.