WH-1000 XM5

Sudeći po ocjenama, Sony je ponovno nadmašio sebe s novim noise cancelling slušalicama iz serije WH-1000

T.I.

Foto: Sony

Foto: Sony

Tehnički i zvukovno, u prvim recenzijama ističe se kako je zvuk još čišći, bas još zategnutiji i precizniji. What Hi-Fi je novi model odmah postavio na prvo mjesto svoje liste najboljih noise cancelling slušalicaPrema mišljenju mnogih audifilskih časopisa, među njima i What HI-Fi-ju čijem se mišljenju i profesionalnoj neutralnosti vjeruje, na svijetu postoji malo boljih slušalica s blokadom buke (noise canceling) od Sony serije WH-1000. Od prvog modela MDR-1000X koji se pojavio 2018., Sony redovito i postepeno samo diže ljestvicu sa svakim novim modelom.


Noise cancelling je tehnologija koja uključuje metodu poništavanja vanjskih zvukova pomoću mikrofona, odnosno senzora koji „slušaju“ zvukove iz vanjskog ambijenta, a malo pojačalo u slušalicama generira zvučne valove koji su točno u suprotnosti s neželjenim zvukovima. Drugim riječima, poništava vanjski zvuk. O tome u kolikoj mjeri to čini ovisi koliko su inženjeri napravili dobar posao. Po mišljenju mnogih stručnjaka, unatoč jakoj konkurenciji iz Bosea, Sennheisera i Bowersa i Wilkinsa, Sony je sa svojom WH 1000 serijom otišao najdalje.


Ovih dana izašla je nova, peta verzija ovih slušalica XM5, po prvi put s većim dizajnerskim odmakom u odnosu na dosadašnje modele, prije svega po tanjoj traci koja ide preko glave i činjenici da novi dizajn ne dopušta potpuno preklapanje slušalica što će reći da ovaj model zahtijeva veću torbicu za prenošenje. Tehnički i zvukovno, u prvim recenzijama ističe se kako je zvuk još čišći, bas još zategnutiji i precizniji. What Hi-Fi je novi model odmah postavio na prvo mjesto svoje liste najboljih noise cancelling slušalica.
WH-1000XM5 su opremljene “V1 integriranim procesorom” i “HD procesorom za poništavanje buke QN1”. Tehnički napredak kombinira “tehnologiju senzora više šuma” dva procesora za učinkovito prikupljanje buke kroz četiri senzora smještena s lijeve i desne strane slušalica. Ugljična vlakna korištena su kod izrade slušalica kako bi se dodatno smanjila težina i smjestio driver od 30 mm za pružanje besprijekorne kvalitete zvuka.


Osim Walkman tehnologije zvuka visoke kvalitete, kad se slušalice spoje na mobitel preko bluetootha za funkciju razgovora, slušalice odvajaju glas korisnika od buke okoline pomoću algoritma razvijenog putem AI strojnog učenja s više od 500 milijuna uzoraka.


Dosta važno, WH-1000XM5 podržava USB PD (Power Delivery) punjenje, što omogućuje tri sata reprodukcije uz samo tri minute punjenja.


Sony WH1000XM4

I dok su prethodni modeli XM3 i XM4, u svoje vrijeme 2020. i 2021. također titulirani kao vrhunac ponude, držali cijenu od oko 350 eura, novi model košta 30 eura više. Cijena je visoka, ali činjenica jest da kad ih se proba, teško da vas nakon toga može po soničnim svojstvima zadovoljiti bilo što drugo. Za one kojima je cijena od 2900 kuna prevelik izazov, možda je pravo vrijeme da u ovoja svijet uđu sa starijim WH 1000 modelima. Naime, u prodaji kod nas još ima i XM4 i XM3 modela. Prvi se na sniženju sada može dobiti za tek nešto više od 2000 kuna, a hvaljeni XM 3 i za povoljnu cijenu od 1500 kuna.