Gdje je dno?

Bitcoin i dalje tone. Pao je danas ispod “psihološke” granice od 20000 dolara, ali tu nije stao

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Dan je Bitcoin završio na još nižim vrijednostima, na manje od 18 tisuća i 300 dolara. To je gotovo četiri puta manje od njegove maksimalne vrijednosti od 68 tisuća dolara u studenom 2021., dakle prije samo nešto više od pola godine.Za sve one koji su ikad uložili novac u bitcoin, etherum ili druge kriptovalute nadajući se zaradi, ali i oni koji su o tome razmišljali, ali se dosad još nisu odlučili, trenutno muči isto pitanje. Gdje je kraj padu vrijednosti kriptovaluta posljednjih tjedana i hoće li se uopće ikad oporaviti? Dilema je utoliko različita da oni koji posjeduju bitcoin sada važu je li možda bolje sad spasiti bar dio uloženog ili čekati, a oni koji bi uložili je li sad pravo vrijeme za uložiti novac u bitcoin, ili nastaviti čekati jer bi mogao pasti i niže.


Naime, danas je bitcoin prvo pao prvi put nakon prosinca 2020. godine na vrijednost manju od 20 tisuća dolara, da bi dan završio na još nižim vrijednostima, na ravno 18 tisuća dolara u vrijeme objave ovog teksta.


To je gotovo četiri puta manje od njegove maksimalne vrijednosti od 68 tisuća dolara u studenom 2021., dakle prije samo nešto više od pola godine.
Na djelu je zapravo neka vrsta lančane reakcije na tržištu. Najava američkih Federalnih rezervi da će povećanjem kamata na kredite odgovoriti na izazove inflacije koja je postigla stope nezabilježene u posljednjih 40 godina, dovodi do kraka eru jeftinog novca i okreće investitore od špekulativne imovine, i čini se od kriptovaluta najviše. Rat u Ukrajini nije pomogao, zbog niza posrednih posljedica za svjetsko gospodarstvo ovisno o ruskoj nafti i plinu, ali i ukrajinskom žitu i jestivom ulju.


A kad je pad počeo, onda se potrefilo da jedan od najvažnijih stable coina TerraUSD  jednostavno urušio, a s njim i povjerenje ulagača u kriptovalute. U spirali naglog pada vrijednosti,  banke kriptovaluta počele su ograničavati isplatu, transakcije i mogućnost povlačenja sredstava što je dodatno pogoršalo situaciju.


U ovom trenutku teško je čuti „evanđeliste“ kriptovaluta i njihova predviđanja na kojoj bi se točki mogao zaustaviti pad koji nije zahvatio samo bitcoin, nego i sve ostale velike kriptovalute (etherum je pao i na niže grane u postotku od svoje najveće vrijednosti u odnosu na bitcoin). Slučaj TerraUSD čiju su stabilnost i vezanost uz vrijednost dolara u odnosu 1:1 trebali garantirati složeni algoritamski procesi vezanih uz kriptovalutu Luna pokazuje da dno vrijednosti može biti i čista nula.