Tajne svemira

Australske znanstvenike zbunjuju misteriozni radio valovi koji dolaze iz centra Mliječne staze

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ponekad se otkriju pulsari, supernove, brzi izboji (fast radio burst) ili bljeskovite zvijezde čija radijacija značajno varira, no u slučaju ovog signala, jasno je da ne spada niti u jednu poznatu kategorijuKorištenjem radioteleskopa Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), smještenoga oko 800 kilometara sjeverno od Pertha, australski su znanstvenici otkrili misteriozne signale koji dolaze iz samog centra naše galaksije Mliječne staze. Zbog njihove specifičnosti po uzorku, učestalosti i drugim karakteristikama, smatra se kako je izvorište signala neka potpuno nova, do sada nepoznata, vrsta svemirskog objekta..


“Najčudnije svojstvo ovog novog signala je da ima vrlo visoku polarizaciju. To znači da njegova svjetlost oscilira samo u jednom smjeru, ali se taj smjer rotira s vremenom. Svjetlina ovog predmeta varira dramatično, za faktor 100, a signal se uključuje i isključuje nasumično” – izjavio je voditelj projekta i autor studije, doktorand fizike sa Sveučilišta u Sydneyu, Ziteng Wang.


Mnoge vrste svemirskih zvijezda emitiraju varijabilne radiosignale u različitim dijelovima elektromagnetskog spektra, a s ogromnim napretkom u radioastronomiji, proučavanje promjenjivih ili prolaznih objekata u radio valovima široko je polje istraživanja koje nam pomaže otkriti tajne svemira. Ponekad se otkriju pulsari, supernove, brzi izboji (fast radio burst) ili bljeskovite zvijezde čija radijacija značajno varira, no u slučaju ovog signala, jasno je da ne spada niti u jednu poznatu kategoriju.
“Isprva smo mislili da je riječ o pulsaru, tipu vrlo guste mrtve zvijezde koja rotira, ili nekom drugom tipu zvijezde koja izbacuje solarni plamen. Međutim, signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od tih tipova nebeskih tijela. Najčudnije svojstvo ovog novog signala jest njegova visoka polarizacija. To znači da svjetlost oscilira samo u jednom smjeru, ali se taj smjer s vremenom okreće” – objasnio je Wang.


Znanstvenici su objekt označili kao ASKAP J173608.2-321635 (prema koordinatama na nebu), a prva stvar koja ih je zaintrigirala jest njegovo neobično ponašanje – malo je nevidljiv, malo vrlo sjajan, pa potom potamni i gotovo da nestane, da bi se kasnije opet pojavio. Nakon što su detektirali šest radio signala s izvora tijekom devet mjeseci 2020. godine, astronomi su pokušali pronaći objekt u vidljivom dijelu spektra, no nisu našli ništa.


Daljnja promatranja su obavljali i putem nešto osjetljivijeg južnoafričkog radioteleskopa MeerKAT koji je pokazao dramatično drugačije ponašanje izvora. Naime, dok su ga snimali ASKAP-om, signali su trajali tjednima, a na ovom teleskopu nestajali su u roku od jednog dana. Međutim, ovo daljnje otkriće nije otkrilo mnogo više o tajnama prolaznog radijskog izvora.


“Podaci koje imamo imaju neke paralele s drugom novom klasom tajanstvenih objekata poznatim kao GCRT (Galactic Centre Radio Transients), uključujući i onu koja je nazvana” svemirski podrigivač kozmički burper “(“cosmic burper”, ili službeno prolazni rasprskavajući niskofrekventni radioizvor – op.a.). Iako naš novi objekt, ASKAP J173608.2-321635, dijeli neka svojstva s GCRT-ima, postoje i razlike. I ionako ne razumijemo te izvore, pa ovo povećava cijelu misteriju ” – izjavio je je su-nadzornik gospodina Wanga, profesor David Kaplan sa Sveučilišta Wisconsin-Milwaukee .


Ishodište ovog signala za sada je misterij, no znanstvenici planiraju pomno pratiti objekt kako bi potražili više naznaka o tome što bi to moglo biti. Kroz sljedeće desetljeće u planu je pokretanje velikog radioteleskopa Square Kilometre Array (SKA) koji će moći svakoga dana izrađivati osjetljive karte neba, i u konačnici pomoći u rasvjetljavanju ovog i sličnih slučajeva.