Google Wing

Australska agencija dala zeleno svijetlo: uskoro kreće komercijalna dostava dronovima

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Tvrtka se bavi dostavom paketa pomoću drona, vlasnik joj je Googleov Alphabet i upravo je dobila zeleno svijetlo za let iznad Australije.Projekt poznat pod nazivom Wing, autonomna je dostavljačka usluga čiji je cilj smanjiti prometnu zagušenost velikih gradova, povećati pristup dostavi u ruralnim područjima te smanjiti emisiju štetnih plinova, doznajemo sa Sky Newsa.


Više od godinu dana obavljaju dostavu dronom u SAD-u i Australiji, ali sada je i CASA (Civilna agencija za sigurnost zrakoplovstva u Australiji) dala zeleno svijetlo za komercijalnu dostavu. Prema Wingu, tijekom probnog perioda su koristili dronove za dostavu hrane i pića te lokalno proizvedenih kava i čokolada.


Tijekom navedenog perioda i inspekcije CASA-e, odradili su oko 3 tisuće dostava, a ispitivanja su pokušala utvrditi predstavlja li ovakav način dostava rizik za javnost. S obzirom na dobiveno odobrenje, projekt se doima sigurnim.
Ovo je jedan od prvih projekata koji koristi dron, a prije komercijalnog odobrenja, postoje mnoge regulative koje i dalje pozivaju na oprez. Sukladno odobrenju, dronovima se mora upravljati, a područje na kojem im je dozvoljen let pokriva tek oko stotinu kućanstava.


CASA nije istražila hoće li dronovi izazivati previše buke unutar urbanog okoliša. Iz Google Winga kažu da dronovi mogu letjeti do 120 km/h, na električni su pogon i ne proizvode nikakve karbonske emisije, prenosi Sky News.