Novi obračun

Australija donosi zakon po kojem će društvene mreže morati uklanjati dezinformacije i dijeliti te podatke s državom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prema istraživanju australske Uprave za komunikacije i medije, čak četiri petine Australaca je naišlo na društvenim mrežama na dezinformacije ili laži o pandemiji i cjepivima, i dvije trećine smatra da su platforme mogle učiniti više da takve pojave spriječeAustralija nastavlja prednjačiti u zakonskoj kontroli sadržaja na društvenim mrežama velikih tehnoloških kompanija. Nakon što su progurali zakon po kojem bi Google, Facebook i ostali veliki internetski igrači morali plaćati naknadu lokalnim izdavačima za medijski sadržaj koji korisnici koriste ili dijele preko internetskih platformi, sad idu u korak dalje u ragulaciji.


Naime, Australija se sprema donijeti zakon po kojem bi Big Tech kompanije morale dijeliti podatke s državom kako se nose i kako rješavaju pitanje dezinformacija koje se pojavljuju na njihovim platformama.


Australska uprava za komunikacije i medije (ACMA) također će moći nametnuti kodeks internetske industrije na platformama koje ne surađuju kako bi smanjili širenje štetnih neistina na internetu, prenio je Reuters informaciju iz australske vlade  danas.
Jedan od razloga koji je potaknuo australsku vladu na akciju su dezinformacije vezane uz pandemiju korona virusa koju je tamošnja vlast shvatila vrlo ozbiljno, odnosno provodila mjere koje su bile među najrigoroznijima u svijetu. Prema istraživanju ACMA, čak četiri petine Australaca je naišlo na društvenim mrežama na dezinformacije ili laži o pandemiji i cjepivima, i dvije trećine smatra da su platforme mogle učiniti više da takve pojave spriječe.


“Digitalne platforme moraju preuzeti odgovornost za ono što je na njihovim stranicama i poduzeti mjere kada se pojavi štetan ili obmanjujući sadržaj” – rekao je ministar komunikacija Paul Fletcher u priopćenju povodom objave pripreme novog zakona.


Doduše, ovaj zakon dolazi u Australiji u izbornoj godini i pitanje je tko i kako će ga provoditi. Naime, konzervativci na vlasti su izgubili povjerenje većine građana, između ostalog i zbog rigoroznog provođenja mjera i zatvaranja u vrijeme pandemije koje su mnogi protumačili kao diktaturu, te se očekuje da će izgubiti izbore. Drugim riječima, zakon koji bi trebao biti predstavljen u parlamentu krajem godine provodit će nova vlast, vjerojatno nova laburistička. Kako Reuters prenosi, iz njihovih redova postoji podrška ovakvom rješenju, ali kažu da je reakcija vlasti zakašnjela i da se zakon predstavlja kad je šteta po australsku zajednicu već počinjena.