Lažne informacije

Apple odbija aplikacije o koronavirusu: “Moramo imati pouzdane izvore i pomagati korisnicima”

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Apple je sada odbijanja objavio i na službenim stranicama.Ranije ovog mjeseca, Apple je počeo odbijati aplikacije povezane s koronavirusom. MSN prenosi da su odbili barem četiri razvojna programera čije bi aplikacije pokazivale statistike o tome koje države imaju potvrđene slučajeve koronavirusa. Apple je sada odbijanja objavio i na službenim stranicama.


U izjavi objavljenoj na internetskoj stranici kompanije, Apple kaže da će prihvaćati aplikacije povezane s koronavirusom samo od “prepoznatljivih entiteta poput vladinih organizacija, nevladinih organizacija povezanih sa zdravljem, kompanija akreditiranih po pitanju zdravstvenih problema te medicinskih ili obrazovnih institucija”. Kompanija kaže da na ovaj način žele osigurati da su izvori pouzdani.


Da bi se ubrzao postupak odobrenja aplikacija, kompanija kaže da razvojni programeri koji odgovaraju kriterijima, svoju prijavu mogu označiti oznakom vremenske osjetljivosti (Time Sensitive Event). 
“Zajednice diljem svijeta ovise o aplikacijama koje moraju biti pouzdani izvori i pomagati korisnicima pri razumijevanju posljednjih zdravstvenih inovacija, otkrića gdje mogu pronaći potrebnu pomoć ili pružiti pomoć svojim susjedima. Sada, više nego ikada, ova obveza ima poseban značaj dok se svijet bori s pandemijom koronavirusa”, kažu iz kompanije. 


Apple radi i na zaustavljanju lažnih informacija o koronavirusu koje se šire na mreži. Do sada su lažni profili širili netočne informacije o porijeklu virusa, slavnim osobama koje su možda zaražene te potencijalnim lijekovima za koronavirus.