Povijesni trenutak

Apple je prva kompanija u povijesti čije dionice su dosegle vrijednost od tri bilijuna dolara

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Apple je u ljeto 2018. godine bio prva kompanija u svijetu s ukupnom vrijednošću od bilijun dolara, a dvije godine kasnije ta je vrijednost bila udvostručena. Manje od godinu i pol nakon toga, dosegnula je i rekordna 3 bilijuna dolaraApple je u ponedjeljak postao prva kompanija u svijetu čije su dionice dostupne na burzi s tržišnom kapitalizacijom od 3 bilijuna američkih dolara. Iako je trgovinski dan ipak zaključen malo ispod te “okrugle” vrijednosti, analitičari se slažu kako je samo pitanje vremena kada će simbolična prekretnica biti nepovratno premašena.


Tijekom prvog trgovinskog dana na Wall Streetu u 2022. godini cijena dionice Applea je porasla s oko 177,5 na više od 182 američka dolara, čime je njihova ukupna vrijednost prvi puta premašila 3 bilijuna američkih dolara što znači da je tvrtka u manje od četiri godine utrostručila svoju tržišnu kapitalizaciju. Naime, Apple je u ljeto 2018. godine bio prva kompanija u svijetu s ukupnom vrijednošću od bilijun dolara, a dvije godine kasnije ta je vrijednost bila udvostručena. Manje od godinu i pol nakon toga, dosegnula je i rekordna 3 bilijuna dolara, a analitičari vide još mnogo prostora za daljnji rast.


Vrijednost Appleovih dionica u gotovo je konstantnom trendu rasta još od ožujka 2020. i kraćeg pada uzrokovanog globalnom pandemijom Covida-19. Ono što povećava interes ulagača dionice jest stabilan rast njihovih prihoda. U odnosu na prethodnu godinu Apple je u četvrtom tromjesečju ostvario rast prihoda od 29 posto, a iako je iPhone i dalje najveći pokretač prodaje, Appleovo poslovanje s uslugama poraslo je 25,6 posto u odnosu na prethodnu godinu i ostvarilo više od 18 milijardi dolara prihoda tijekom tromjesečja.
Ulagači su se također okrenuli Appleu kao sigurnom utočištu tijekom nedavne tržišne neizvjesnosti, zahvaljujući njegovoj snažnoj bilanci i nevjerojatnom novčanom toku, koji koristi za ulaganje u nove proizvode, otkup dionica i vraćanje kapitala dioničarima kroz dividende. Već dugo se špekulira da će  Apple u narednim godinama početi proizvoditi električne automobile – pa i to generira dodatan interes ulagača za njihove dionice.


Prva sljedeća kompanija od koje se očekuje probijanje granice od 3 bilijuna dolara vrijednosti je Microsoft, koji također ima pozitivan niz financijskih izvješća, a ukoliko se oni nastave mogao bi se naći u društvu Applea i prije kraja godine. Trenutačno je tržišna kapitalizacija Microsofta nešto više od 2,5 bilijuna dolara, a daleko nije ni još jedan tehnološki div, Alphabet, krovna kompanija Googlea koja vrijedi oko 2 bilijuna dolara.