Ne igraju se

Amazon zabranio prodaju milijun proizvoda po napuhanim cijenama koji obmanjuju kupce o koronavirusu

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersSAN FRANCISCO Amazon je objavio da je u proteklim tjednima zabranio prodaju milijun proizvoda zbog neistinitih tvrdnji da liječe bolest uzrokovanu koronavirusom odnosno da štite od zaraze.


Do sada je širom svijeta od zaraze koronavirusom umrlo najmanje 2.797 ljudi. Prvi slučaj zaraze zabilježen je krajem prošle godine na tržnici u kineskom Wuhanu a danas broj novih slučajeva u drugim zemljama premašuje one u toj azijskoj zemlji.


Amazon je pod povećalom zbog proizvoda koji se prodaju na njegovoj platformi uz tvrdnje da nude pouzdanu zaštitu od zaraze. Talijanske vlasti podnijele su ovog tjedna kaznenu prijavu protiv trgovaca koji su obmanjivali kupce takvim tvrdnjama, prodajući zaštitne maske i dezinficijense po napuhanim cijenama.
Italija bilježi najviše slučajeva zaraze koronavirusom u Europi i uvela je karantenu u nekoliko gradova kako bi obuzdala njegovo širenje. Brojne su ljekarne ostale bez zaštitnih maski i dezinficijensa te su ih građani počeli kupovati na Internetu, i to po nerealno visokim cijenama.


Cijena zaštitne maske na Internetu porasla je s jednog eurocenta na 10 eura, a litrena boca dezinfekcijskog sredstva sa sedam eura u prošlom tjednu na 39 eura u utorak”, kazala je u srijedu zamjenica milanskog državnog tužitelja Tiziana Siciliano.


Reutersov novinar provjerio je cijene na internetskoj stranici za usporedbu, utvrdivši da trgovac na Amazonu prodaje paket od 10 zaštitnih maski američkog 3M-a za 128 dolara. Donedavno je prosječna prodajna cijena paketa u iznosila 41,24 dolara, prema podacima na internetskoj stranici camelcamelcamel.com.


Dodatna provjera tokom dana pokazala je da proizvod više nije dostupan, navodi Reuters.


“Amazon ne tolerira napuhivanje cijena”, ustvrdila je u priopćenju glasnogovornica američke kompanije. Pozvala se na politiku kompanije prema kojoj informacije o proizvodu moraju biti točne i naglasila da Amazon može ukloniti ponude ako utvrdi da narušavaju povjerenje kupaca.


To vrijedi i za cijene “značajno više od onih koje su se u prethodnom razdoblju tražile za određene proizvode, na Amazonu ili izvan njega”, dodala je.


U kompaniji nisu željeli pojasniti kako izračunavaju taj cjenovni plafon.


Napomenuli su da prate skokove cijena i neistinite tvrdnje o proizvodima kombinacijom automatizirane i ručne analize ponuda.