rekordna kazna

Amazon najavio pravnu bitku s EU zbog kazne od 746 milijuna eura radi kršenja uredbe o zaštiti osobnih podataka

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Kazna je rezultat pritužbe još iz 2018. godine od strane francuske grupe za zaštitu privatnosti La Quadrature du Net, koja tvrdi da zastupa interese tisuća Europljana kako bi se osiguralo da velike tehnološke tvrtke ne koriste njihove podatke za manipuliranje u političke ili komercijalne svrhePovjerenstvo za zaštitu podataka (CNPD) Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu odrezalo je Amazonu rekordnu kaznu od 746 milijuna eura zbog kršenja opće uredbe o zaštiti podataka Europske Unije (GDPR).


Odluku CNPD-a, donesenom 16. srpnja, Amazon je objavio u svom podnesku američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) u petak, osudivši je kao neutemeljenu, a tvrtka je naglasila kako se namjerava braniti „snažno po ovom pitanju“.


“Održavanje sigurnosti podataka naših kupaca i njihovog povjerenja su glavni prioriteti. Nije došlo do povrede podataka, niti su podaci o klijentima izloženi bilo kojoj trećoj strani. Ove činjenice su nesporne. Ne slažemo se s odlukom CNPD -a i namjeravamo se žaliti. Odluka koja se odnosi na način na koji klijentima prikazujemo relevantno oglašavanje oslanja se na subjektivna i neprovjerena tumačenja europskog prava o privatnosti, a visina novčane  kazne u potpunosti je neprimjerena” – stoji u priopćenju Amazona.
Kazna je rezultat pritužbe još iz 2018. godine od strane francuske grupe za zaštitu privatnosti La Quadrature du Net, koja tvrdi da zastupa interese tisuća Europljana kako bi se osiguralo da velike tehnološke tvrtke ne koriste njihove podatke za manipuliranje u političke ili komercijalne svrhe. U pritužbi, koja također cilja Apple, Facebook, Google i LinkedIn, a koja je podnesena u ime više od 10.000 kupaca, navodi se da Amazon manipulira kupcima s komercijalnim načinima odabirom oglasa i informacija koje prima.


“Model gospodarske dominacije koji se temelji na iskorištavanju naše privatnosti i slobodne volje duboko je nelegitiman i u suprotnosti je sa svim vrijednostima za koje naša demokratska društva tvrde da ih brane” – priopćila je grupa u postu na blogu objavljenom u petak.


Ovlasti regulatora EU -a za zaštitu podataka značajno su se povećale otkad su pravila GDPR -a stupila na snagu u svibnju 2018. godine. To dopušta nadzornicima po prvi put da naplaćuju kazne u iznosu od čak 4% godišnje globalne prodaje tvrtke.


Rekordna kazna, koja nadmašuje onu od 50 milijuna eura izrečenu Googleu 2019. godine, dolazi usred pojačanog nadzora poslovanja Amazona u Europi. U studenom prošle godine Europska komisija najavila je nove sudske procese kontra Amazona kojeg optužuje za zloupotrebu položaja u svrhu kreiranja monopola.


Amazon je posljednjih godina pomno proučavao ogromnu količinu podataka koje je prikupio o nizu klijenata i partnera, uključujući neovisne trgovce koji prodaju na maloprodajnom tržištu, korisnike Alexa digitalnog pomoćnika i kupce čija povijest pregledavanja i kupnji pomaže Amazonu što da prikazuje na svojoj web stranici.


Tvrtka kaže da prikuplja podatke radi poboljšanja korisničkog iskustva i postavlja smjernice koje određuju što zaposlenici mogu učiniti s njima, no neki zakonodavci i regulatori smatraju kako si je Amazon time omogućio nepravednu prednost na tržištu.


EU ispituje Amazon zbog korištenja podataka prodavača na svojoj platformi i favorizira li nepošteno vlastite proizvode. Njemačka ima više antimonopolskih istraga vezanih za Amazon, a i Velika Britanija također propituje slična pitanja s EU-om.