Virus mijenja poslovanje

Airbnb promijenio politiku zbog koronavirusa: Evo kada možete dobiti potpuni povrat novca

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Domaćini još uvijek mogu sami odlučiti vlastitu politiku otkazivanja.  Airbnb je promijenio politiku rezervacija da bi pomogao domaćinima i gostima pri otkazivanju smještaja u vrijeme općeg kaosa oko koronavirusa, prenosi The Verge. Sve do prvoga lipnja ove godine, Aribnb će se odreći svojih standardnih tri posto provizije koje prikuplja za domaćine koji refundiraju više novca nego li politika kompanije o otkazivanju od njih traži.


Kažu i da će povećati vidljivost popisa za domaćine koji budu pokušavali iskoristiti ovu novu i “fleksibilniju” opciju.


Ako ste gost koji želi otkazati smještaj, neće vam se naplatiti 14 posto svoje provizije sve do prvog lipnja. Gosti kojima nije naplaćena provizija, dobit će kupon za putovanje u tolikom iznosu za buduće korištenje. 
Neovisno o politici koju vlasnik smještaja ima, možete dobiti i povratak sredstava u čitavom iznosu kroz “olakotne okolnosti” navedene na stranici za pomoć, ako putujete iz ili u područje koje je pogođeno koronavirusom. 


Na njihovim stranicama stoji: 


Rezervacije koje ispunjavaju propisane uvjete mogu se otkazati bez naknada, a odnose se na:


– goste koji putuju na teško pogođena područja ili kreću na put iz tih područja (popis pogođenih područja na koja se ova pravila odnose možete vidjeti u nastavku)


– domaćine koji iznajmljuju smještaj na teško pogođenim područjima ili primaju goste iz tih područja (popis pogođenih područja na koja se ova pravila odnose možete vidjeti u nastavku)


– sve one koji ne mogu putovati zbog službenih mjera kojima se ograničavaju putovanja, zbog obavljanja liječničke dužnosti ili dužnosti povezane s kontrolom bolesti ili zbog toga što je pružatelj usluga zrakoplovnog ili kopnenog prijevoza otkazao liniju zbog koronavirusa, sumnje na zarazu ili potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.


Što se događa u slučaju otkazivanja rezervacije koja ispunjava potrebne uvjete za otkazivanje zbog izvanrednih okolnosti?


– gost će dobiti potpuni povrat novca (uključujući sve naknade)


– domaćini neće morati platiti naknadu za otkazivanje


– Airbnb će isplatiti povrat svih naknada


– domaćini će moći prihvatiti novu rezervaciju za te datume.


– neće biti nikakvog utjecaja na status Superhosta.