Američko ministarstvo trgovine pojačalo je u petak blokadu kineskog tehnološkog diva Huaweija, ograničavajući mu opskrbu poluvodičima.


Ministarstvo će promijeniti popise „kako bi usko i strateški ciljali Huaweijevu nabavu poluvodiča koji su izravan proizvod određenog američkog softvera i tehnologije“, stoji priopćenju.
Podsjećaju da kineski div i dalje koristi američki softver i tehnologiju za projektiranje poluvodiča, dodajući i da inozemnim akvizicijama „potkopava“ ciljeve nacionalne sigurnosti i propise o kontroli izvoza, unatoč tome što je na crnoj listi od 2019. godine.


„Moramo izmijeniti naše propise koje Huawei i HiSilicon iskorištavaju i spriječiti da američka tehnologija omogući zloćudne aktivnosti jer se to kosi s nacionalnom sigurnošću i vanjskopolitičkim interesima“, rekao je američki ministar trgovine Wilbur Ross.


Odvojeno je ministarstvo priopćilo da donosi odluku o „konačnom“ 90-dnevnom produljenju privremenih mjera, omogućujući američkim korisnicima Huaweijeve tehnologije „da nastave privremeno koristiti uređaje i postojeću mrežu i istovremeno ubrzaju prijelaz na alternativne dobavljače“.


SAD „nastavlja analizirati kakve implikacije po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku ima činjenica da neke kompanije i pojedinci još nisu prestali koristiti Huaweijevu opremu”, dodaje se u priopćenju.


Huawei je u žarištu kontinuirane borbe za moć SAD-a i Kine, pri čemu je Washington u posljednje vrijeme osjetno pooštrio retoriku prema Pekingu, potaknut, između ostalog, i posljedicama pandemije koronavirusa.