GOSTOVANJE

Riječki Peek&Poke izlaže u Dubrovniku

Sandy Uran

Foto: Promo

Foto: Promo

Do 27. ožujka u Centru za mlade može se razgledati dvadesetak starih računala, igraćih konzola, kalkulatora te mehaničkih kalkulatoraRiječki muzej informatike Peek&Poke od protekle subote do 27. užujka gostuje u Dubrovniku, točnije u Centru za mlade gdje će svi zainteresirani moći razgledati dvadesetak starih računala, igraćih konzola, kalkulatora i mehaničkih kalkulatora. Otvorenje izložbe privuklo je znatiželjnike svih generacija koje su oduševili eksponati riječkog muzeja.


– Zahvaljujemo na pozivu Zajednici tehničke kulture iz Dubrovnika koja nas je pozvala u Dubrovnik i pomogla u organizaciji izložbe. Drago nam je da u Dubrovniku imamo prilike izložiti samo mali dio naše bogate muzejske kolekcije. Svakako ćemo nastaviti suradnju s dubrovačkim kolegama, nakon otvorenja izložbe izjavio je Josip Knežević iz Peek&Pokea.


Dubrovački zaljubljenici u retro tehnologiju do kraja mjeseca imaju priliku iskušati Commodorea 64, ZX Spectrum, Amigu, Schneider i igraće konzole Atari, Nintendo, Playstation i drugo.

Ovom prigodom tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica kazao je – Posebno mi je drago da smo u Dubrovniku po drugi put mogli otvoriti gostujuću izložbu Riječkog muzeja informatike Peek&Poke, na kojoj se mogu razgledati stari primjerci računala te starih kalkulatora iz 30 godina prošloga stoljeća naovamo. Kako sam i sam računar i programer, posebno mi je drago što surađujemo s muzejom informatike Peek&Poke iz Rijeke i vjerujem da će biti još prilika u budućnosti za neke nove zajedničke projekte.


Osobno su mi najdraži primjerci računala Spectrum i Commodore, rekao je Sjekavica.


Kao zanimljivost svakako treba istaknuti da je riječki Muzej Peek&Poke poznat kao jedinstveni hrvatski »muzej starih računala«. Djeluje od 2007. godine i od tada privlači kako domaće tako i turiste iz cijeloga svijeta. U muzeju se može vidjeti razvoj računala i računalne industrije od njezinih početaka do danas, a dio muzeja služi za razne edukacije.


Među izloženim primjercima »pionira« prvih računala, mogu se vidjeti eksponati sa svih pet kontinenata te zavidna zbirka kalkulatora među kojima je i džepni kalkulator napravljen u Hrvatskoj, a svjetski poznat kao Digitron, navedeno je u muzejskom promo materijalu.