Avangardno

Recikliranje urina za gnojidbu zelenih krovova stvarnost je u Amsterdamu

Šarlota Brnčić

Foto: iStock ilustracija

Foto: iStock ilustracija

Započeo je projekt prikupljanja mokraće kroz pisoare koji se nalaze u centru grada.Nizozemska je jedna od najavangardnijih europskih zemalja, u arhitekturi, društvenom životu i na području ekologije. No, nerijetko baš iz Nizozemske često stižu prijedlozi koji šokiraju ostatak kontinenta. Ovaj put ne govorimo o drogama već o ideji recikliranja urina kako bi se oplodili zeleni krovovi Amsterdama.


Korištenje ljudskog urina kao gnojiva nije ništa novo, neki permakulturni projekti to nude godinama. Kao što je često slučaj sa svakim vizionarskim projektom, mora proći nekoliko godina prije nego što ideje pionira prijeđu iz područja neobičnosti i postanu uobičajene.


Waternet, tvrtka koja upravlja vodom u Amsterdamu, započela je projekt prikupljanja mokraće kroz pisoare koji se nalaze u centru grada, kako bi se mogla na taj način koristiti kao gnojivo. Zeleni krovovi zahtijevaju velike količine dušika, kalija i fosfora, tvari za koju neki znanstvenici kažu da bi mogla nestati u nadolazećim desetljećima.
Fosfor se u suvremenoj poljoprivredi široko koristi u obliku fosfata. Njegova uporaba datira od sredine 19. stoljeća s prvim gnojivima mineralnog podrijetla.


Ne znamo je li ekstrakcija fosfata dosegla svoj vrhunac, kao u slučaju nafte, ali ideja o recikliranju obilne i “obnovljive” tvari poput urina, koja je sada samo otpad, kako bi se napravila prirodna gnojiva, mogao bi biti način da Amsterdam uštedi puno novaca i svi oni gradovi koji će ga kopirati.


Uostalom, korištenje mokraće za gnojidbu vrtova i voćnjaka bio je običaj seljačke populacije u prošlosti, gdje pojam otpada nije postojao te je sve imalo svoju vrijednost i moglo se ponovno upotrijebiti.