Praktično, ali?

Opasnosti kutija za pizzu za zdravlje i okoliš: Što trebate znati

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Udruge potrošača podnijele su razne pritužbe posljednjih godinaJesu li kartonske kutije za pizzu koje koristimo u svakodnevnom životu opasne za naše zdravlje? A za okoliš? Znate li koliko se kutija za pizzu dnevno potroši? Ne?


Zgodna je to i praktična usluga, često kod kuće, zahvaljujući kojoj izbjegnemo kuhanje kada nam se to ne da, a koja vam također omogućuje uštedu novca, bez odricanja od užitka u prekrasnoj svježe pečenoj pizzi.


Zasad je dobro, ali jeste li se ikada zapitali jesu li kartonske kutije za hranu u kojima se nalaze sigurne sa zdravstvenog stajališta?
Udruge potrošača podnijele su razne pritužbe posljednjih godina, zbog činjenice da su u kartonima pronađene otrovne i štetne tvari, poput ftalata, opasnih elemenata jer mogu ometati rad endokrinog sustava. Te se tvari koriste za uklanjanje tinte s reciklirane celuloze.


Već prije nekoliko godina, između ostalog, alarm je digao laboratorij za analitička istraživanja hrane i okoliša Sveučilišta u Milanu.


U polovici analiziranih spremnika, podvrgnutih temperaturi od 60° – što je ona koju postižu kutije kada se unese svježe pečena pizza – pronađene su znatne količine di-izobutil ftalata (Dipb) i naftalena, a sve su tvari posebno otrovne.


Mnogi stručnjaci posebno su oprezni oko mogućih opasnosti za potrošače, jer ističu da su koncentracije ovih štetnih tvari koje mogu prijeći iz kutije u hranu toliko niske da ne mogu naštetiti potrošačima.


Nadalje, isti Znanstveni odbor za hranu Europske komisije i dalje ima jake sumnje u stvarnu štetnost Dipba, budući da nema sigurnih informacija da bi se utvrdilo može li ovaj otrovni spoj doista prijeći u hranu i u kojoj količini.