Cjelovito rješenje

Huawei aplikacija publici omogućuje “novo normalno”: Nova era praćenja sportskih i glazbenih događaja

Vladimir Mrvoš

Foto: iStock

Foto: iStock

Napravljeno je cjelovito rješenje koje stadione pokriva 5G mrežom i gustom mrežom naprednih UHD kamera koje pokrivaju svaki, i najmanji dio stadiona, iz različitih kuteva, dok kroz korisničku aplikaciju omogućuje doživljaj skoro uživo velikih sportskih i drugih stadionskih događaja.Stadioni bez gledatelja ili s bitno smanjenim kapacitetom nova su stvarnost. Ipak nove tehnologije sve više omogućavaju gledateljima da iako nisu na stadionu, mogu i u kućnom ambijentu stvoriti približnu atmosferu.


Tako je Huawei nedavno prvi put testirao inovativnu aplikaciju koja otvara novu eru praćenja sportskih ili velikih glazbenih događanja, a stadione pretvara u pametne stadione.


Napravljeno je cjelovito rješenje koje stadione pokriva 5G mrežom i gustom mrežom naprednih UHD kamera koje pokrivaju svaki, i najmanji dio stadiona, iz različitih kuteva, dok kroz korisničku aplikaciju omogućuje doživljaj skoro uživo velikih sportskih i drugih stadionskih događaja.
Prvi put je aplikacija testirana na nogometnoj utakmici između Shandong Lunenga i FC Taizhoua u trening centru Luneng Taishan u kineskom Jinanu.


Preuzimanjem korisničke aplikacije na 5G ili VR uređaj, korisnik ima priliku gledati svaki dio stadiona u realnom vremenu ili u bilo kojem trenutku pristupiti snimljenom videomaterijalu.


Uz pregled snimaka svih dijelova terena, moguće je i preuzeti, obraditi, pa čak i personalizirati videoisječke odabranih trenutaka te ih potom objaviti na društvenim mrežama.


Aplikacija za videoemitiranje opremljena je VR-om što gledateljima omogućuje pogled sportskih akcija iz više različitih kutova. Aplikacija nudi fanovima i virtualnu proslavu gola s igračima, što je omogućeno kombinacijom tehnologija umjetne inteligencije i proširene stvarnosti (AR).


Otvara se i mogućnost kreiranja potpuno novih sadržaja kao i znatno povećanje prihoda organizatora sportskih i velikih glazbenih događanja. Ovo rješenje je moguće implementirati i na turistički zanimljivim urbanim lokacijama.


Putem napredne tehnologije i 5G mreže posjetitelji će se moći dodatno povezati putem posebne internetske platforme za interakciju gledatelja, što otvara nove mogućnosti komunikacije i oglašavanja.