Aquaer

Evo kako španjolski inženjeri izvlače pitku vodu iz zraka

Hina

Iluistracija / Photo by Steve Halama on Unsplash

Iluistracija / Photo by Steve Halama on Unsplash

Cilj je pomoći ljudima, ističe Enrique VeigaŠpanjolska tvrtka osmislila je sustav za izvlačenje pitke vode iz zraka za opskrbu sušnih područja u kojima je ljudima očajnički potrebna pitka voda.


“Cilj je pomoći ljudima”, rekao je Enrique Veiga, 82-godišnji inženjer koji je izumio stroj tijekom teške suše u južnoj Španjolskoj 1990-ih.


“Cilj je doći do mjesta poput izbjegličkih kampova koji nemaju pitku vodu”, dodaje.
Uređaji njegove tvrtke Aquaer već isporučuju čistu i sigurnu vodu mjestima u Namibiji i libanonskom izbjegličkom kampu.“U selima koja smo posjetili u Namibiji bili su zapanjeni. Nisu razumjeli, pitali su odakle je došla voda”, rekao je.


Strojevi koriste električnu energiju za hlađenje zraka sve dok se ne kondenzira u vodu, iskorištavajući isti učinak koji uzrokuje kondenzaciju u klima uređajima.


Dok drugi generatori vode temeljeni na sličnoj tehnologiji zahtijevaju visoku vlažnost okoline i niske temperature za učinkovito funkcioniranje, Veigini strojevi rade na temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva, a mogu podnijeti vlažnost zraka između 10 i 15 posto.


Mali stroj može proizvesti 50-75 litara vode dnevno i lako je prenosiv. Veće verzije pak mogu proizvesti i do 5 tisuća litara dnevno.