Kapsula SpaceX

Četiri astronauta sletjela u ocean kod obale Floride: Proveli su šest mjeseci na ISS-u

Hina

Reuters

Reuters

NASA-ini Raja Chari, Tom Marshburn i Kayla Barron, zajedno s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom iz Europske svemirske agencije, vratili su se na Zemlju otprilike 24 sata nakon što su krenuli s ISS-a.WASHINGTON – Kapsula SpaceX Crew Dragon s četiri astronauta sletjela je u ocean kod obale Floride u ranim jutarnjim satima u petak, čime je okončana šestomjesečna misija na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).


NASA-ini Raja Chari, Tom Marshburn i Kayla Barron, zajedno s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom iz Europske svemirske agencije, vratili su se na Zemlju otprilike 24 sata nakon što su krenuli s ISS-a.


Kapsula Crew Dragon mogla se vidjeti kako juri noćnim nebom prije nego što su četiri padobrana bila raspoređena kako bi se usporio ponovni ulazak letjelice u Zemljinu atmosferu.
“Slijetanje Dragona je potvrđeno – dobrodošli natrag na Zemlju”, tvitao je SpaceX.


SpaceX Elona Muska počeo je letjeti s posadama na ISS 2020. godine.


SpaceX je prošlog tjedna dovezao četiri astronauta – tri iz SAD-a i jednog iz Italije – na ISS kako bi zamijenili četvorku koja se vratila na Zemlju u petak.


Maurer je dvanaesti Nijemac koji je bio u svemiru, a njegovo putovanje pomno se pratilo u Njemačkoj od lansiranja 11. studenog na Cape Canaveralu na Floridi.  Taj 52-godišnji astronaut trebao bi se vratiti kući do petka navečer.


NASA je nakon nesreća od 2011. godine prestala lansirati svoje space shuttleove i ovisila je o ruskim letjelicama Sojuz za prijevoz svojih astronauta na ISS sve do prošle godine kada je tu zadaću svojom kapsulom Dragon preuzeo Musk, također proizvođač električnih vozila Tesla, a odnedavna i vlasnik društvene platforme Twitter.


Tvrtku SpaceX  sa sjedištem u Kaliforniji Musk je utemeljio 2002. godine i ona je poslala na svemirske letove u protekle dvije godine sedam letjelica s ljudskom posadom.