INOVACIJA

Brisanje razlika između bogatih i siromašnih: Startaju prvi studentski kampusi u svijetu metaverzuma

Vladimir Mrvoš

Foto HKUST

Foto HKUST

Sveučilište za znanost i tehnologiju Hong Konga (HKUST) planira izgraditi MetaHKUST-a – kampuse proširene stvarnosti (XR) za svoj kampus i njegov pandan u gradu Guangzhou koji će biti otvoren u rujnuSveučilište za znanost i tehnologiju Hong Konga (HKUST) objavilo je svoj plan uspostavljanja prvih fizičko-digitalnih dvostrukih kampusa u svijetu u metaverzumu. Ovo inovativno Sveučilište nastoji zajahati val sljedeće digitalne ere, kako bi poboljšalo način podučavanja i učenja u svoja dva kampusa u Hong Kongu i Guangzhouu.


Prihvaćajući brzu evoluciju Weba 3.0, HKUST planira izgraditi MetaHKUST-a – kampuse proširene stvarnosti (XR) za svoj Hong Kong HKUST kampus i njegov pandan u gradu Guangzhou koji će biti otvoren u rujnu. Platforma neće pružiti samo zanimljiv način studiranja, već će služiti kao holistička platforma za sve studente, nastavno osoblje, kako i za bivše studente, i to za stvaranje, inoviranje i povezivanje svih inovativnih studenata i znanstvenika.


MetaHKUST je dugoročni plan razvoja. Tijekom početne faze bit će instalirana fizička infrastruktura kao što su XR učionice, senzori, kamere i alati za vizualizaciju, dok će svi članovi Sveučilišta biti pozvani da sudjeluju u masovnom skeniranju fizičkih dijelova kampusa kako bi pomogli u pružanju potrebnih slika za izgradnju virtualnih »blizanca« kampusa.


Interdisciplinarna nastava
Nakon što se uspostavi sustav, članice dvaju sveučilišta mogu generirati sadržaje poput vlastitih avatara, NFT-ova, tokena ili virtualnih umjetničkih djela za virtualni svijet, od kojih se neka također mogu pregledavati ili koristiti u fizičkim kampusima s proširenom stvarnošću odnosno AR tehnologijom izmijenjene stvarnosti. Očekuje se da će razmjena informacija i administrativni postupci postati praktičniji, tako da su diplome ili prijepisi osigurani blockchainom i mogu se dodjeljivati ​​u obliku NFT-ova.


To znači da se diplome neće moći falsificirati, kao što je slučaj u našem visokom školstvu, gdje za provjeru vjerodostojnosti diplome mora ulogu preuzeti brojni birokratski aparat, umjesto da je to trenutačni postupak.


HKUST je uvijek bio pionir u inovativnom obrazovanju. Među prvima je realizirao interdisciplinarnu nastavu, e-učenje, nove pedagoške standarde i programe. MetaHKUST je još jedna velika inicijativa HKUST-a za olakšavanje imerzivnog učenja i povezivanje studenata i istraživačkih aktivnosti na različitim lokacijama diljem svijeta. Kako bi ovo funkcioniralo, Sveučilište će definirati upravljanje fizičko-digitalnim svijetom, postavljajući standarde i propise za digitalnu imovinu i otklanjajući tehnološka uska grla kako bi se ubrzao razvoj. Sveučilište će također odabrati i financirati prijedloge članova HKUST-a koji bi najbolje mogli iskoristiti platformu MetaHKUST i aktivno tražiti mogućnosti suradnje metaverzuma s drugim institucijama.


Digitalni blizanci


Prof. Wang Yang, HKUST-ov potpredsjednik za institucionalni napredak, koji vodi projekt MetaHKUST, kaže da Hong Kong ima sve elemente potrebne za razvoj Web 3.0 koji oblikuje budućnost usred brze konvergencije našeg fizičkog i digitalnog svijeta.


– Kao što vjerujem da je HKUST prvo sveučilište u svijetu koje je izgradilo digitalnog blizanca za naša dva kampusa, HKUST je spreman preuzeti vodstvo u stvaranju održivog XR sustava za bolju dopunu istraživanju i učenju. Interakcija online – offline ne samo da će olakšati istinsku integraciju dvaju kampusa u okviru »Objedinjenog HKUST-a – besplatnih kampusa«, već će također pomoći u realizaciji potencijala metaverzuma u obrazovanju, kaže prof. Wang Yang.


Prof. Pan HUI, glavni profesor računalnih medija i umjetnosti na HKUST-u u Guangzhou i direktor Centra za metaverzum i računalnu kreativnost (MC2) na HKUST-u, smatra da je AR, kao dio XR-a, jedna je od primarnih tehnologija koji spaja digitalni sadržaj s fizičkim okruženjima.


– Međutim, većina AR aplikacija trenutačno je jednokorisnička i predstavlja značajna ograničenja u pogledu vremena i lokacije. Ono što ovdje nastojimo postići jest povećanje tehnologije za rukovanje velikim okruženjima i masivnim višekorisničkim iskustvima, što ne samo da predstavlja primarni izazov naše fizičko-digitalne vizije, već je i ključni čimbenik koji MetaHKUST razlikuje od drugih metaverzalne inicijative kampusa, smatra prof. Pan Hui.


Tim MC 2 sada radi na izgradnji prve učionice mješovite stvarnosti na kampusu HKUST u Guangzhou. Najsuvremenija učionica površine je oko 223 m2 koja bi trebala biti dovršena do rujna, a nadopunit će sličnu učionicu koja će uskoro biti izgrađena u kampusu Clear Water Bay u Hong Kongu. Objekti će omogućiti fakultetu i studentima dvaju kampusa da prisustvuju istom predavanju u isto vrijeme u dva paralelna fizička prostora. Tim će nastaviti poboljšavati detalje prikaza virtualnog svijeta kako bi ponudio najbolje prednosti metaverzuma za HKUST zajednicu u dva grada.


Ishodi učenja


Prvi događaj metaverzuma Sveučilišta Hong Kong održat će se u rujnu, s otvaranjem kampusa Guangzhou.


– Mnogi gosti mogu biti u inozemstvu i neće moći prisustvovati otvorenju, pa ćemo ih ugostiti u metaverzumu, rekao je Pan Hui. Objasnio je da će se korištenjem Zooma imati osjećaj kao da gledaju standardni 2D zaslon, ali kroz virtualnu stvarnost svi će imati osjećaj da su na licu mjesta.


– Mislim da je interakcija vrlo važna za učenje. Način na koji komunicirate sa studentima poboljšat će ishod učenja, kaže prof. Pan Hui.


I Sveučilište u Tokiju – Todai, kreće s širenjem znanja o metaverzumu novim tečajem. Novi program pomoći će studentima da razumiju kako metaverzum funkcionira. Tečaj će se odvijati u sklopu Tehničkog fakulteta Todai i njegovih srodnih diplomskih fakulteta. Stručnjaci će zajedno podučiti polaznike važnosti metaverzuma u našem današnjem društvu. Sveučilište u Tokiju se nada da će riješiti veliki problem, pronaći zaposlenike obučene za metaverzum.


– Zahvaljujući metaverzumu, može se postići da svatko, bez obzira na dob, spol, socioekonomski status ili mjesto na kojem živi, ​​uči o inženjerstvu i informacijskoj znanosti, kažu s tog sveučilišta.