Europska konvencija znanstvene fantastike

23. RIKON: Virtualni Futuricon iz studija u RiHubu

Ivana Kocijan

Foto: NELA DUNATO

Foto: NELA DUNATO

Glavni će gosti manifestacije biti poznati znanstvenik i promicatelj znanosti Ivica Puljak, spisateljica i psihologinja Ivana Delač te cijenjeni i nagrađivani britanski pisac Adrian TchaikovskyFanovi znanstvene fantastike doći će na svoje i u doba pandemije COVID-19.


Naime, Europska konvencija znanstvene fantastike pod nazivom Futuricon održat će se od 2. do 4. listopada dakako u virtualnom okruženju, a bit će emitirana globalno iz studija u RiHubu.


Taj scenarij dobro se uklapa u žanr ZF-a, premda nije svima po volji, no situacija s pandemijom iziskuje takav pristup manifestaciji. Kako je najavio organizator, konvencija među sudionicima broji počasne goste: poznatog znanstvenika i promicatelja znanosti Ivicu Puljka, spisateljicu i psihologinju Ivanu Delač te britanskog pisca Adriana Tchaikovskog, uz više od 70 drugih izvođača programa.


Sve na engleskom
Cijenjeni i nagrađivani britanski pisac Adrian Tchaikovsky predstavit će svoj rad, a o svojim mnogobrojnim kreativnim interesima i zanimacijama razgovarat će u društvu druge počasne gošće, nagrađivane hrvatske spisateljice i psihologinje Ivane Delač. Ona će također sudjelovati u nekoliko tribina o povijesti kao inspiraciji za fikciju te o neanglofonoj žanrovskoj književnosti.


Trojac počasnih gostiju zatvara poznati domaći znanstvenik i promotor znanosti Ivica Puljak, koji će predstaviti svoj život i rad, održati predavanje znakovitog naziva »The End«, koje on sam naziva »istovremeno najoptimističnijim i najpesimističnijim predavanjem ikad osmišljenim« te sudjelovati u tribini o mitovima i lažnim vijestima.Valja naglasiti da se program u većoj mjeri izvodi na engleskom jeziku. Dakle, od 2. do 4. listopada brojni ljubitelji fantastike, književnosti i znanosti iz cijelog svijeta spojit će se i pratiti program koji će se tri dana emitirati u sklopu 23. konvencije Rikon, ove godine pod nazivom Futuricon, iz RiHuba.


Ovogodišnja konvencija nazvana je Futuricon jer se izvodi kao godišnja Europska konvencija fantastike što je čast koju su organizatori iz Udruge 3. zmaj osvojili na istovjetnom događanju prije dvije godine u Amiensu u Francuskoj.


»Festival« je izvorno trebao ugostiti oko 1500 ljudi iz cijele Europe, ali su u ovoj kompliciranoj godini organizatori odlučili preseliti program u virtualno okruženje. Organizacija online događanja predstavlja nove izazove, ali i nove prilike za još raznovrsniju globalnu publiku i izvođače programa.Kako je najavljeno, tijekom tri dana virtualnog programa svi registrirani posjetitelji moći će preko bilo kojeg uređaja s internetskom vezom pogledati i poslušati 90 točaka programa u obliku predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i drugih sličnih manifestacija diljem svijeta, kreativnih radionica, zabavnih kvizova i drugog sadržaja.


Kako bi gledatelji mogli u potpunosti uživati u vrhunskom iskustvu nalik na tv-program, prostor RiHuba pretvara se u studio kako bi se dio programa mogao izvoditi uživo pred kamerama. RiHub će također moći ugostiti i ograničen broj posjetitelja u skladu s mjerama na snazi.


Posebne nagrade


Program započinje u petak 2. listopada u 17 sati i traje do 23 sata, u subotu 3. listopada program se nastavlja u 14 sati i traje do 23 sata, a u nedjelju 4. listopada program će trajati od 12 sati do završetka u 17 sati. Naglasit ćemo kako stoji u najavi programa da će mu moći pristupiti isključivo registrirani članovi s plaćenim ulaznicama.


Svečano otvorenje je 2. listopada u 17 sati, svečana dodjela nagrade Artefakt i nagrada Europskog SF društva 3. listopada u 21 sat, a svečano zatvaranje 4. listopada u 17 sati.


Oni će biti potpuno javni i besplatno dostupni za gledanje uživo preko Youtube kanala Udruge 3. zmaj.U skladu s europskom dimenzijom ovogodišnje manifestacije uz tradicionalnu riječku nagradu Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije, bit će dodijeljena i nagrada Europskog društva za znanstvenu fantastiku.


Svaka europska država ima priliku predstaviti svoje nominacije te se potom glasovanje održava tijekom same manifestacije, u ovom slučaju virtualnim putem. Europska SF konvencija, takozvani Eurocon, održava se svake godine od 1972. godine, uglavnom na drugoj lokaciji diljem Europe, a posljednji je put u Hrvatskoj održan 2012. godine u Zagrebu.


Još nikada dosad, međutim, nije bila održana online, doznali smo od tima koji je pripremio ovogodišnju konvenciju.Svi zainteresirani detaljne informacije i program konvencije mogu pronaći na web-stranici www.futuricon.eu. Ulaznice su u prodaji putem interneta, zaključno s petkom 2. listopada u 12 sati. Tijekom konvencijskog vikenda posjetitelji koji dođu uživo u RiHub moći će kupiti ulaznicu na licu mjesta te tako ostvariti pristup cjelokupnom virtualnom programu. Cijena vikend-ulaznice iznosi 50 kuna.