Zlatni vaterpolist za šankom

Zadovoljni smo propisanim mjerama, a stalne goste ni kiša nije spriječila da dođu na kavu

NL Promo

Damir Burić inače se bavi skupljanjem zlatnih medalja u vaterpolu, no u slobodno vrijeme, možete ga zateći iza šanka pulskog kafića "Dvojka".Jedan od naših najboljih vaterpolista u svojoj kolekciji ima zlato s Olimpijskih igara, Svjetskog i Europskog prvenstva te Svjetske lige, kao i niz srebrnih i brončanih medalja te je proglašen najboljim vaterpolistom 2010. godine. Prije godinu i pol dana sa suprugom Ivanom otvorio je “Dvojku” u centru Pule i dodao si titulu ugostitelja. Iako nisu imali iskustva s vođenjem kafića, Burići su uspješno zaplivali i u ugostiteljskim vodama, pa je “Dvojka” vrlo brzo postala omiljeno okupljalište lokalaca poznato po dobroj kavi.


Foto: Srećko Niketić


Popuštanje mjera i otvorenje kafića, Puležani su dočekali uz kišu i vjetar, no stalni su gosti svejedno svratili do “Dvojke” na jutarnju kavu.


“Zbog propisanih mjera zaštite za ugostitelje, ostali smo bez otprilike 30 posto mjesta, no nismo razočarani jer je zdravlje gostiju i svih nas na prvom mjestu. S obzirom da se u ranije pričalo da nećemo moći raditi unutra i da će za stolom smjeti sjediti maksimalno dvoje ljudi, zadovoljni smo kako je na kraju ispalo”, kaže Burić i dodaje da su ispoštovali sve propisane mjere, pa su stolovi udaljeni 1,5 metar jedan od drugoga, na ulazu, šanku i terasi su sredstva za dezinfekciju, sve se čisti nakon odlaska gostiju od stola…
“Vjerujem da će naši gosti poštivati pravila i samim time pravo drugih da se osjećaju sigurno. Epidemiološka situacija u Istri je za sada jako dobra i nadamo se da će tako i ostati. To prvenstveno ovisi o nama svima i hoćemo li se ponašati odgovorno. U našem kafiću će se mjere svakako poštivati”, odlučan je Burić.


Iako je on zbog sportskih uspjeha poznatiji na nacionalnoj razini, a kafić nosi ime po broju s vaterpolske kapice koji je nosio tijekom cijele karijere; Ivana je zapravo glavna u kafiću i Puležanima prepoznatljivo zaštitno lice “Dvojke”.


“Trenutno igram u Istanbulu, no svaku priliku koristim da dođem kući, posebno ljeta kada sam slobodan od klupskih obaveza. Tada i ja uskočim pomoći u kafiću, obično za šankom ili u nošenju kašeta. No supruga je zapravo zaslužna za uspjeh kafića”, kaže Burić i dodaje kroz smijeh da se tacne ne hvata jer s njom još uvijek nije naučio baratati.


 


Foto: Srećko Niketić


No ono što je naučio kroz rad s gostima je praktički sve o dobroj kavi. Gosti u “Dvojci” svakodnevno piju raznovrsne napitke na bazi kave, no omiljen im je čisti espresso jer se u njemu najbolje osjeti kvaliteta kave, a u “Dvojki” je ona na vrhunskom nivou jer je riječ o kafiću koji možda jedini u gradu ima više od jednog bariste. Put od ideje o vrhunskoj kavi koja će se servirati u “Dvojci” do njezine realizacije desio se mješavinom tvrdoglavosti, učenja, upornosti i malo sreće.


“Nedugo nakon otvaranja dijelom našeg tima postao je naš barista Boris Nevrly, koji je izbrusio svoj baristički talent baš u našem kafiću, iskoristio je svoje predznanje, dodatno se školovao i pomogao nam je da uz njegov rast učimo i mi kako bi svaka kava imala približno istu kvalitetu kao i njegova jer naši gosti znaju što znači dobra kava – nema popuštanja u kvaliteti”, kaže Burić i dodaje da su iznimno ponosni na Borisa koji se prošle godine plasirao u finale Franckovog natjecanja za bariste – Franck Barista Contest.


U “Dvojci” se redovno održavaju i interne Franckove edukacije i usavršavanja, kava je pomno odabrana, baš kao i aparat za njeno spravljanje.


“Kad smo otvarali kafić, razgovarali smo s raznim dobavljačima, no nekako nam je Franck najbolje ‘sjeo’ i pokazalo se da nismo pogriješili. Dali su nam na korištenje tada možda i najnoviji aparat za kavu Faema Emblema, kojeg mi od milja zovemo ‘Gospođa Faema’ i Franck 125 Years Edition vrhunsku kavu. I dan danas, kad god nam nešto zatreba – tu su da pomognu”, zaključuje Burić. Dokaz da se kava u “Dvojci” ima kraljevski tretman je i činjenica da su već nakon 1,5 godine rada postali član elitnog Franck Barista Cluba čime su ponosno ušli u top 17 Franckovih kafića u Hrvatskoj i njihovi su ponosni ambasador.


U velikoj konkurenciji kafića u Puli, “Dvojka” je svoj put pronašla uz dobar koncept koji se bazira na Burićevim sportskim uspjesima, a ugodnim modernim interijerom sa vlastitom bibliotekom, stvorili su preduvjet da se gost osjeća opušteno te da u svakom svom kutku prostor priča neku svoju priču. Karantenu zbog pandemije koronavirusa iskoristili su da očiste i dodatno osvježe prostor, pa je “Dvojka” svoja vrata u ponedjeljak otvorila još privlačnija.


“Kvalitetom usluge, kvalitetom napitaka i posvećenosti svakom pojedinom gostu trudimo se da svima njima damo razlog da se ponovno vrate”, zaključuje Burić.


Foto: Srećko Niketić