Grand PRix

PR-ovci: Politička komunikacija nikad niža, novi Sabor i Vlada trebaju podići razinu

Hina

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Komunikacija hrvatskih političara uglavnom je lišena sadržajne, argumentirane rasprave. Obilježena je konfliktima, prizemnim replikama i uvredama, a saborske rasprave nalikuju na jeftine 'reality' programe", istaknuo je Alan BahorićPolitička komunikacija u Hrvatskoj nikada nije bila niža, pa novi saborski zastupnici i članovi Vlade trebaju podići njezinu razinu, istaknuli su članovi žirija nagrade Grand PRix, proglasivši neciviliziranu razinu političke komunikacije “Antikomunikacijom 2023. godine”.
Komunikacijski stručnjaci smatraju da na podjele u društvu, netoleranciju, međuljudske odnose i društvenu angažiranost građana utječu i političari svojim radom, ponašanjem, ali i komunikacijom.


“Komunikacija hrvatskih političara uglavnom je lišena sadržajne, argumentirane rasprave. Obilježena je konfliktima, prizemnim replikama i uvredama, a saborske rasprave nalikuju na jeftine ‘reality’ programe”, istaknuo je Alan Bahorić, savjetnik za stratešku komunikaciju Hrvatske gospodarske komore i predsjednik žirija 17. Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).


Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i članica žirija 17. Grand PRixa HUOJ-a, istaknula je kako je povjerenje u Sabor, Vladu i političke stranke u Hrvatskoj ispod prosjeka EU i općenito među najnižima u Uniji.
“Tome nesumnjivo doprinosi neodgovoran i prizeman način komunikacije političkih aktera. Osim što doprinosi padu povjerenja u institucije, takav način komunikacije odbija dio birača od izlaska na izbore”, upozorila je Grbeša Zenzerović.


Članovi HUOJ-a tijekom prošle su godine u Hrvatskoj su uočili tri slučaja izrazito loše komunikacije.


Uz političku komunikaciju to su bile komunikacija molitelja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i promidžbena kampanja trgovačkog centra WestGate, koja je uključivala seksizam.


Većina glasova članova HUOJ-a koji su se uključili u izbor “Antikomunikacije godine”, odredila je da se ta nelaskava titula dodijeli političkoj komunikaciji.


U sklopu dodjele nagrade Grand PRix izabrat će se i “Komunikator 2023. godine”, a kandidati za tu nagradu su Let 3, Ida Prester, Toni Milun i postumno Marko Babić.


Nagrada za Komunikatora godine bit će dodijeljena na svečanosti Grand PRixa u ponedjeljak, 22. travnja, u Ludoj kući u Zagrebu.