PREDSTAVLJAMO NAJBOLJE TIMOVE 13. GENERACIJE STARTUP INKUBATORA RIJEKA (1)

NL Promo

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.


CURRIQLA: digitalna platforma za društvo znanja


Među devet najuspješnijih timova 13. generacije nalazi se stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija Filip Pravica, konzultant za razvoj softverskih rješenja, sa svojim poduzetničkim projektom Curriqla. Curriqla je digitalna platforma za planiranje osobnog razvoja i karijere, koja omogućava postavljanje osobnih ciljeva učenja, praćenje napretka i razvoj kompetencija, a tvrtkama nudi inovativni opis radnog mjesta kroz edukacije i planove napredovanja. Curriqla se temelji na inovativnom pristupu u kojem povezuje edukatore, organizacijske psihologe i tehnologiju s namjerom personaliziranja plana karijere. U centru svega je osobni napredak i digitalni dnevnik korisnika. Korištenjem platforme, sustav ‘uči’ o interesima korisnika i predlaže smjerove razvoja za ostvarenje ciljeva. Ta vizualizacija napretka i puta do cilja djeluje motivirajuće, a učenje postaje stil života.


Centar za podršku majčinstvu MAMA, KAKO SI? 


Jedan od najzanimljivijih naziva među poduzetničkim idejama 13. generacije korisnika Startup inkubatora nosi projekt Mama, kako si?. A kako je mama pitaju se tri angažirane startupovke: Daria Mladenović, psihologinja i edukantica psihoterapije pod supervizijom, Nina Čikeš Stegić, liječnica, licencirana porodna i postpartum doula te Tanja Pavlović-Flegar, magistra ekonomije. ‘Mama, kako si?’ osmišljen je kao Centar za podršku majčinstvu sa sjedištem u Rijeci, a ideja je nastala na temelju osobnih iskustva trudnoće i roditeljstva. Kroz ta su iskustva autorice ovog poduzetničkog projekta osvijestile koliko je područje reproduktivnog mentalnog zdravlja u RH zanemareno te koliko je važno ženama i njihovim partnerima pružiti kvalitetnu stručnu podršku u osjetljivom razdoblju tranzicije u roditeljstvo. U ovoj priči, naravno, veliki utjecaj imaju i struke iz kojih dolaze članice tima, a koji u svom radu spaja znanja doula, tradicionalne medicine, psihologije i psihoterapije. Takav multidisciplinarni pristup omogućava im da korisnicima pruže inovativnu i cjelovitu paletu usluga, u vidu edukacijske podrške i emocionalne potpore na putu ka trudnoći, kroz trudnoću i porod, babinje te prekrasno, ali nerijetko i izazovno, putovanje kroz rano roditeljstvo. Ideja počiva na premisi kako niti jedna od obiteljskih priča nije ista, ali baš svaka zaslužuje biti ispričana i imati potporu na svom putu. Usluge koje se korisnicima nude u okviru Centra ‘Mama, kako si?’ su individualno i obiteljsko savjetovanje, grupe podrške tijekom trudnoće i ranog roditeljstva te radionice i edukacije na temu reproduktivnog mentalnog zdravlja. Također, važan i zanimljiv dio palete usluga je podrška doule kroz trudnoću, porod i babinje.


SKENER YACHTING: kad skiper i trener postanu jedno


Skener Yachting jedan je od timova finalista kojeg očekuje završni ‘test’ na Demo danu, a okuplja troje perspektivnih mladih ljudi – Petra Kira Hromatka, magistra kineziologije u edukaciji i jedrenju, Filipa Vukovića, prvostupnika kineziologije u edukaciji i jedrenju te Beti Puž, magistru ekonomije. Skener Yachting educira i na tržište uvodi novu vrstu skipera u nautičkom turizmu. Formula je jednostavna – skiper i trener postaju ‘Skener’, magistar kineziologije koji uz osnovnu funkciju upravljanja plovilom provodi i različite kineziološke i sportske aktivnosti s gostima. Time se proširuje ponuda nautičkog turizma, krajnjim klijentima i charterima na raspolaganje se stavljaju provjereni skiperi i zadovoljava se sve veća potražnja za aktivnim odmorom.


Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr