Novosti iz svijeta bijele tehnike, znate li koje funkcije moderne perilice rublja i hladnjaci nude? Saznajte više o tome

NL Promo

Tehnologija se zadnjih godina razvija nevjerojatnom brzinom i bijela tehnika nije nikakva iznimka. Dok su naši roditelji bili zadovoljni samom činjenicom da imaju perilicu rublja i hladnjak, mi danas od tih uređaja tražimo ipak nešto više.

Bijela tehnika neizostavan je dio našeg svakodnevnog života, vrlo često i puno više nego što smo i sami svjesni. Zato je važno odlučiti se za kvalitetne uređaje za koje znamo da nas neće iznevjeriti.


Uređaji kao što su perilice rublja i hladnjaci su ulaganje na koje se ne odlučujemo često, tek svakih nekoliko godina, zato treba odabrati baš one modele koji odgovaraju vašem kućanstvu, broju članova, stilu života, i naravno, raspoloživom proračunu.


Prije kupnje pogledajte modele koji se nude, po čemu se razliku i koji najbolje odgovara onome što vam treba.


Čimbenik na koji treba prvo obratiti pažnju i kod perilice rublja i kod hladnjaka, zapravo kod svih kućanskih aparata, jest energetski razred. Na tom je području došlo do značajnih promjena zadnjih godina; prema procjenama, hladnjaci kupljeni prije 16 godina troše dvostruko više električne energije od današnjih! Na godišnjoj razini to može značiti i nekoliko stotina kuna razlike u računu električne energije!


U nastavku pročitajte kakve su nam sve novosti i korisne (a ponekad i zabavne) funkcije omogućili proizvođači bijele tehnike u posljednje vrijeme.
Perilice rublja


Puno posebnih programa


Rijetko tko danas ima vremena prati rublje na ruke. Ali, isto tako, svi mi želimo da nam odjeća bude očuvana što je dulje vremena moguće, i tu dolazi do sraza – želimo li očuvanu odjeću ili više slobodnog vremena? Srećom, moderne perilice rublja nude program ručnog pranja koji ima posebno prilagođene postavke temperature, broja okretaja i ostalog, što garantira da će rublje ostati očuvano, ali i da će biti kvalitetno oprano. Problem riješen! Nadalje, dostupni su kratki programi za rublje koje je potrebno samo osvježiti, posebni programi koji sprječavaju gužvanje (idealno za košulje), programi za dječju odjeću za koju je potrebno dodatno ispiranje i još zbilja puno, puno toga. Nakon što se i odlučite za perilicu, nemojte se iznenaditi ako provedete cijelo popodne proučavajući koje sve programe i mogućnosti nudi.


Dozatori deterdženta i vode


Ponekad je potrebno oprati svega nekoliko komada odjeće, a ponekad cijeli komplet posteljine. Logično, količina potrebno deterdženta nije ista u oba ta slučaja, i moderne su perilice riješile i taj problem. Perilica važe masu odjeće i prema tome uzima deterdženta koliko je potrebno. Ista je stvar i s količinom utrošene vode – koliko je zbilja potrebno, toliko će i uzeti.


Program čišćenja


I perilica treba čišćenje! Moderne perilice imaju posebne programe za čišćenje kako biste osigurali da vam je rublje nakon svakog pranja uvijek čisto te izbjegli nakupljanje nečistoća i potencijalno bakterija i plijesni unutar stroja.Veza na internet


Ovo se odnosi i na perilice rublja i na hladnjake.


Perilice koje imaju internetsku vezu mogu pokretati ili zaustavljati programe preko aplikacije, javiti vam kada su gotove, a možete ih i spojiti na mobilne uređaje kako biste u svakom trenutku znali na kojoj su etapi programa.


Internetska veza kod hladnjaka nudi do sada neslućene mogućnosti; ne samo da vam hladnjak može puštati najdražu glazbu dok ste u njegovoj blizini, već vas može obavještavati o količini namirnica koje su u njemu te, po potrebi, naručivati preko interneta one koje su potrošene. Posebne funkcionalnosti čak i prate rok valjanosti određene hrane, što doprinosi smanjenju bacanja hrane kojoj je istekao rok. To su zbilja pametni uređaji!


Hladnjaci


Posebne ladice


Moderni hladnjaci prilagodljivi su zbilja svima. Mnogi od njih imaju ladice s posebnim funkcionalnostima čija je svrha očuvanje svježine hrane i sprječavanje da se hrana pokvari. Tako su, na primjer, dostupna ladice koje imaju mogućnost zamrzavanja, ladice s posebnom antibakterijskom zaštitom, ladice koje imaju mogućnost kontroliranja temperature te čak specijalne ladice za pohranu začinskog bilja.Ledomati


U današnje vrijeme su na raspolaganju hladnjaci koji ne samo da imaju ledomate, već posebne ledomate koji proizvode led u obliku kuglice koji se sporo topi.


LED osvjetljenje


Energetska učinkovitost LED rasvjete dobro je poznata. Nadalje, LED je rasvjetu moguće postaviti na nekoliko mjesta u hladnjaku čime se osigurava bolja preglednost, a napredni modeli nude mogućnost osvjetljavanja, uz pomoć senzora, samo dijela hladnjaka koji se u tom trenutku pregledava.


Danas je odabir uređaja bijele tehnike postao složeniji nego ikada prije, upravo zahvaljujući dostupnim raznovrsnim modelima i mogućnostima koje nude, a među kojima baš svatko može naći nešto za sebe.