Kupi i pokupi

Kako se lanac lokalnih prodavaonica digitalizirao i olakšao živote svojih kupaca duž Jadrana

NL Promo

Kupovina namirnica preko interneta, različiti dostavni servisi, online narudžbe delicija i proizvoda OPG-ova - sve je to u posljednjih nekoliko mjeseci postalo jednostavno dostupno građanima, čime im se omogućilo da sigurno i iz udobnosti svog doma obavljaju nabavku.Građani tako mogu izbjeći čekanje u redovima te rizik zaraze koje nosi izlazak i kontakt s drugim ljudima. Dapače, čini se da je ovaj način obavljanja nabavke svidio ljudima pa je u istraživanju koje je provela istraživačka kuća Equestris čak 89% ispitanika izjavilo kako planira nastaviti kupovati preko interneta. Dok je dio Hrvatske mogao uživati u toj sigurnosti i komforu, činilo se da bi drugi dio – neki gradovi, manja mjesta i otoci – mogao izvisiti u izolaciji i novim mjerama opreza.


 


Kako se to ne bi dogodilo, lanac trgovina Studenac uzeo je stvar u svoje ruke i pokrenuo projekt “Kupi i pokupi” u 29 lokalnih dućana diljem obale.
 


“Radnice su za mene u ovo vrijeme junakinje”


 


Iako se mogućnost da kupovinu ne obavljamo u fizičkoj prodavaonici čini kao luksuz bez kojeg se može, nešto tako svakodnevno poput odlaska u trgovinu mnogima ni u uobičajenim uvjetima nije lako, a za vrijeme izolacije i posebnih mjera postalo je gotovo nemoguće.


 


“Kupovina s dvoje djece je i inače avantura –  spremiš jedno, pa spremiš drugo, još im sad moram i navući maske i čekati u redu da uđem u trgovinu”.


  • Ana, Rijeka

 


“Moja majka je već u godinama kada joj je teško samoj obaviti veću kupovinu, a ja živim i radim u Zagrebu. Nekad organiziramo da joj susjedi odu u veću nabavku, ali kada je otocima prijetila karantena, a mama se morala čuvati od zaraze, bilo je zbilja teško.”


  • Lucija, Zagreb

 


“Svaki dan putujem na posao i natrag po trideset kilometara pa tako i za vrijeme ove pandemije. Dok sam završio s poslom, trgovine su se već zatvarale i nije bilo vremena da čekam u redu, ulazim, obavim cijelu kupovinu na miru”.


  • Toni, okolica Splita

 


“Kada se spustimo na obalu za vikend, obično napravimo veliku nabavku i nakrcamo auto i putne hladnjake hranom, jer inače slobodno vrijeme koje bismo mogli provesti kraj mora potrošimo obilazeći police u trgovini”.


  • Alen, Koprivnica

 


Mnogi se mogu poistovjetiti s barem jednim od ovih scenarija. Život u manjim mjestima i na otocima uvijek je imao svoje izazove, ali i prednosti, a jedna od njih je snaga lokalne zajednice. I  izazovi i zajedništvo posebno su bili izraženi u vrijeme izolacije, kada su i obični zadaci poput kupovine postali problematični.


 


Da svatko može učiniti veliku razliku u takvim vremenima pokazale su vrijedne radnice Studenca, koje su za vrijeme trajanja posebnih mjera pomagale svojim sumještanima da što brže obave kupovinu, pa čak i same raznosile namirnice starijima. Zato su ih na društvenim mrežama Studenca kupci prozvali – junakinjama.


 


“Kupi i pokupi” – bez čekanja u redu, gužvi i nervoze


 


Taj je duh pomaganja i povezivanja zajednice nešto što je dobro poznato u Studencu, čiji lanac trgovina duž obale uključuje i veće dućane u gradovima, ali i lokalne “butige” koje su jedina trgovina u cijelom mjestu i bez kojih bi mnogim mještanima bilo mnogo teže, čak i nemoguće, samostalno obaviti kupovinu.


 


-„Kupi i pokupi“ jedan je od projekata u transformaciji Studenca kao brenda pod kojim se okuplja više od 600 prodavaonica. Nit vodilja ovog projekta, kao i nadolazećih, je briga za zajednicu, naše radnike i kupce duž Jadrana – izjavila je direktorica marketinga Nina Mimica.


 


Kroz jedan od mnogih projekata u transformaciji Studenca odlučili su olakšati živote svojim radnicama i kupcima te uvesti mogućnost naručivanja namirnica preko interneta – Kupi i pokupi.


 


Riječ je o svojevrsnoj internetskoj trgovini gdje kupac na jednom mjestu preko internetske stranice ima pregled dostupnih artikala koje stavlja u svoju košaricu. Kada završi s odabirom, kupac bira dan i vrijeme kada će pokupiti svoje namirnice te prilikom preuzimanja u  prodavaonici pokazuje potvrdu o uplati.


 Link na https://shop.studenac.hr/


 


Dok su mlađe generacije jedva dočekale ovu mogućnost, jasno je kako starijim kupcima kupovina preko interneta ne dolazi intuitivno. U Studencu se nadaju da će se i tu pokazati snažan duh zajednice te da će mlađi pomoći svojim roditeljima, djedovima i bakama, susjedima, da obave kupovinu – kao što su im i dosad obavljali kupovinu kako bi ih sačuvali od mogućnosti zaraze.Pomoć u vrijeme krize – ali i svaki dan poslije toga


 


Ono što treba istaknuti je da Kupi i pokupi usluga ne obuhvaća tek jedan ili dva veća dućana, već čak 29 trgovina Studenca, od onih u Rijeci ili Splitu do onih u Kaštel Štafiliću i Kamenmostu. U Studencu ne planiraju stati na toj brojci, već su najavili širenje usluge u prodavaonicama diljem Jadrana, a kupci na web stranici Studenac marketa mogu pratiti je li i njihova omiljena prodavaonica postala jedna od „Kupi i pokupi“ lokacija.


 


To je posebno bitno jer ova usluga nije zamišljena samo kao pomoć kupcima dok postoji mogućnost zaraze, već i kako bi im olakšala svakodnevicu svaki dan nakon toga, kada se život vrati u normalu. Među kupcima Studenca mnogo je majki kao što je Ana, kojima će biti mnogo jednostavnije pokupiti namirnice nego obavljati kupovinu s djecom; ili mladih zaposlenih ljudi  poput Tonija kojima će narudžba namirnica ostaviti više slobodnog vremena; djece poput Lucije koja će moći osigurati namirnice roditeljima koji žive 500 kilometara daleko od njih; vikendašima poput Hrvoja koji će pokupiti namirnice nakon puta i započeti odmor.


 


“Kupi i pokupi” nije samo rješenje problema u trenutnoj krizi, već i ulaganje Studenca u lokalne zajednice diljem obale gdje se nalaze njihove trgovine, kupci i trgovkinje-junakinje.