HNK Ivan pl. Zajc

Premijera opere »Klotho« u Rijeci: Bajke pred riječkom publikom

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

U ovoj fantastičnoj operi je skladateljica Kosecka, ujedno autorica libreta, obuhvatila motive više bajki. Opera »Klotho« nastala je u suradnji sa zagrebačkim Muzičkim bienallom, nakon što je Kosecka 2016. godine pobijedila na natjecanju 5-Minute Opera Competition te time stekla mogućnost skladanja cjelovečernje opere i njene izvedbe.RIJEKA – Opera »Klothó – thread of the tales (splet priča)« poljske skladateljice Martyne Kosecke premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u srijedu, nakon praizvedbe na otvorenju 29. Muzičkog bienalla Zagreb.


Dirigirao je Berislav Šipuš a redatelj je Krzystof Cicheński.


Uz orkestar i zbor riječke Opere nastupili su operni solisti Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Dario Bercich, francuski bariton Nicolas Rigas i poljski kontratenor Karol Bartosiński Dario Bercich te plesačica Dina Dehni Sow.
Uz skladateljicu i redatelja i ostali iz autorskog tima su iz Poljske, kostimografkinja i scenografkinja Julia Kosek i oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic.


U ovoj fantastičnoj operi je skladateljica Kosecka, ujedno autorica libreta, obuhvatila motive više bajki. Opera »Klotho« nastala je u suradnji sa zagrebačkim Muzičkim bienallom, nakon što je Kosecka 2016. godine pobijedila na natjecanju 5-Minute Opera Competition te time stekla mogućnost skladanja cjelovečernje opere i njene izvedbe.


Kako je sama autorica navela, za libreto je odabrala bajke koje su je u životu najviše dotakle.


Dvije koje čine glavni dio radnje su kineska bajka »Priča o graditelju zvona« i »Ribar Palunko i njegova žena« Ivane Brlić-Mažuranić.


Nakon Zagreba i Rijeke, opera »Klothó« će se izvesti na Armel Opera Festivalu u Budimpešti.