Gostovanje

Predstavljanje EPK u Japanu: Riječki predstavnici otputovali u Tokio

Kim CuculićRIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić i voditeljica Sektora razvoja i strateških partnerstava u tvrtki Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota gostuju od 20. do 24. veljače u Japanu, u Tokiju, gdje predstavljaju projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Riječki predstavnici u Tokio su otputovali na poziv fondacije EU – Japan Fest, koja i snosi troškove njihova boravka ondje. Riječ je o fondaciji koja posljednjih 20 godina podržava gradove EPK tako da financira sudjelovanje japanskih umjetnika i organizacija u programima EPK gradova.


Riječka delegacija u Japanu predstavlja Rijeku i Hrvatsku te program Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. pri čemu je cilj predstavljanja privlačenje financijskih sredstava ove fondacije za realizaciju onih dijelova programa Rijeke 2020 – EPK koji su svojom tematikom, ili samim pozvanim umjetnikom, vezani uz Japan.


Takvih prijedloga u programu planiranom za 2020. zasad ima desetak i naglasak će, u predstavljanju riječkog EPK-a u Japanu, biti stavljen upravo na njih. Rijeka je ove godine posebno zanimljiva jer finalizira svoje pripreme za 2020. godinu, koja će je učiniti prepoznatljivom kulturnom destinacijom na razini cijele Europe, a riječki projekt prijestolnice kulture uključuje oko 1.000 pojedinačnih programa, više od 3 tisuće izvođača i kulturnu razmjenu s 50-ak zemalja Europe i svijeta.