Kreću natječaji

Poslovni klub PartneRi skupio 200 tisuća kuna za projekte Rijeke EPK

Aneli Dragojević Mijatović

Boris Popović / Foto: Silvano Ježina

Boris Popović / Foto: Silvano Ježina

Očekujemo projekte koji će unaprijediti život grada, u kontekstu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Sve informacije bit će uskoro na našim web-stranicama, kaže Boris Popović, predsjednik KlubaRIJEKA Poslovni klub PartneRi skupio je do sada 200.000 kuna za sufinanciranje projekata koji će unaprijediti život grada, a u kontekstu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture – potvrdio je predsjednik Kluba Boris Popović.


Popović je o aktivnostima poslovnog kluba koji svoje članove, većinom privredne subjekte iz Rijeke, okuplja na filantropskoj bazi, govorio na zajedničkom druženju u RiHubu. U sklopu tog događaja, Davor Mišković, voditelj jednog od pravaca EPK – Dopolavoro, prikazao je planirane programe unutar pravca, te je uslijedila rasprava. Kako je kazao Popović, inače direktor riječke tvrtke Alarmautomatika, Poslovni klub PartneRi trenutno broji 60 članova, a računaju da bi ih do kraja ovog mjeseca trebalo biti stotinjak.


Platforma za suradnju


– Očekujemo da će se sada sve intenzivirati, a cilj je da se svaki kvartal broj članova udvostruči. Mi smo platforma za suradnju i promjene u kojoj su se okupili filantropi spremni dati novce za neke projekte u kulturi koji će u gradu pokrenuti promjene. Upravo je održan sastanak Upravnog i Programskog vijeća Kluba te je dogovoreno da uskoro idu dva natječaja: prvi gdje će se određenim iznosom sredstava sufinancirati jedan projekt EPK-a (EPK će predložiti pet projekata, a Programsko vijeće PartneRi-ja će izabrati jedan), i drugi, javni natječaj na koji će se moći javiti tko hoće i s kakvim projektom hoće, odnosno idejom, a koji će odgovarati uvjetima koje ćemo uskoro objaviti na našim web-stranicama http://www.partneri.hr.

Poslovni klub PartneRi sufinancira projekte tako da se polovica sredstava odnosi na one projekte koji su predloženi od strane EPK-a, odnosno društva Rijeka 2020, a druga polovica otpada na sve ostale. Bitno je napomenuti da je riječ o sufinanciranju: udruga sufinancira 50 posto od iznosa izabranog projekta, a za ostatak će se, tumači Popović, nositelji projekta morati pobrinuti sami, da li preko sponzora, kreditima i slično. Novca ima


Dakle, sve informacije, uvjeti i dokumentacija vezana za natječaje bit će uskoro na našem webu, i poruka svima zainteresiranima je neka prate stranice, očekuju natječaje, jer novca ima, a tražimo dobre ideje, one koje imaju taj faktor »x«, da mogu ostvariti značajno veći impakt od uloženog. Očekuju se naravno projekti tematski vezani za grad Rijeku, koji mogu stvoriti novu vrijednost za Rijeku i Riječane, u smislu povećanja ljepote, radosti, zadovoljstva životom u gradu, ostanka u gradu, tumači Popović.


Kaže da se članovi PartneRi-ja sastaju svaki mjesec, a što se natječaja tiče već na skupštini u travnju odobrit će se prva sredstva, a krajem lipnja druga.


– EPK je velika ideja, ona je pokretač, no naš je cilj da ostanemo aktivni i nakon 2020. Bit je da ova platforma za suradnju i promjene nastavi sa svojim radom i nakon godine u kojoj će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, da nešto iza svega toga ostane i da ljudi vide da svojim idejama i angažmanom mogu nešto promijeniti. Ništa nije moćno kao ideja čije je vrijeme dozrelo, a mislimo da je ideja EPK 2020 velika i značajna, stoga pozivamo gospodarstvenike da se uključe, ističe Popović.