NAPUSTIO NAS JE VELIKI UMJETNIK Preminuo akademski kipar i slikar Josip Diminić

Kim Cuculić

snimio Petar Fabijan

snimio Petar Fabijan

Od 1970-ih godina kontinuirano se bavi kiparstvom. Osim u kamenu, radi u obojenom fiberglasu i drvu. Bio je redoviti profesor na Likovnom odsjeku nekadašnjeg Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Kao kipar imao je je zavidan broj samostalnih i skupnih izložbi.DIMINIĆI – Napustio nas je akademski kipar i slikar Josip Diminić, rođen u Sv. Lovreču Labinskom (Diminići) 1937. godine. U Zagrebu je pohađao petogodišnju Školu primijenjenih umjetnosti, nakon koje se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti.


Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1963. godine. Od 1966. do 1969. uz slikarstvo se intenzivno bavi keramikom i keramoskulpturom. Jedan je od osnivača izložbe “Ars Histriae”. Godine 1970. imenovan je tajnikom Stručnog savjeta Mediteranskoga kiparskog simpozija u Dubrovi kod Labina, koji je osnovan 1969. godine prema njegovoj zamisli i brzo postao respektabilna međunarodna manifestacija.


Od 1970-ih godina kontinuirano se bavi kiparstvom. Osim u kamenu, radi u obojenom fiberglasu i drvu. Bio je redoviti profesor na Likovnom odsjeku nekadašnjeg Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Kao kipar imao je je zavidan broj samostalnih i skupnih izložbi.
Posebno plodonosni bili su mu studijski boravci u Nizozemskoj i Kini, gdje stvara nove cikluse (nizozemski i kineski putopisi i impresije).


Čest motiv koji se pojavljuje u Diminićevim djelima još od djetinjstva su ptice i ljudi-ptice, prema autorovim riječima – simboli slobode.


Prema njegovoj zamisli nastala je “Bijela cesta” koja vodi kroz Mediteranski kiparski simpozij, to jest park skulptura, a rađena u kamenu i djelo je skupine istaknutih umjetnika (svaki umjetnik je imao rješenje za svoju dionicu dugu 25 metara).


Posljednju dionicu ceste 2011. godine kreirao je upravo Josip Diminić. Trofej “Jobo Kurtini” Novog lista za najboljeg sportaša, odnosno skulptura “Ples delfina”, njegovih je ruku djelo. Diminić je i autor skulpture “Ima nade (Cvijet i ptica)” u riječkom Starom gradu.